i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Desery  /  15/04/2020

Baba wielkanocna z rodzynkami

Rate this post
1 Porcje | Czas przygotowania 140 min

SKŁADNIKI

350 g / mąki pszennej
30 g / cukru
150 g / rodzynek
50 ml / brandy
150 g / masła
4 żółtka
1 jajko
Sól
ROZCZYN:
50 g / świeżych drożdży
50 ml / ciepłego mleka
1 łyżka / mąki pszennej

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Przygotowanie babki wielkanocnej rozpoczynamy dzień przed jej pieczeniem. Rodzynki przekładamy do małej miseczki i zalewamy je brandy. Zalewamy ja tak, aby były w całości namoczone – jeżeli 50 ml to za mało, to dolewamy. Polecam użyć dużych rodzynek.

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. W misce łączymy 50 g świeżych drożdży z 1 łyżką cukru. Dokładnie rozcieramy – drożdże rozpuszczą się. Następnie dodajemy 50 ml ciepłego mleka i 1 łyżką mąki. Dokładnie łączymy składniki, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Rozczyn przykrywamy lnianą ściereczką.

W czasie, gdy rozczyn wyrasta oddzielamy żółtka od białek oraz przesiewamy mąkę. Rodzynki przekładamy na sito, a odsączone rodzynki oprószamy mąką pszenną.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe 50 ml ciepłego mleka, cukier oraz mąkę i szczyptę soli. Mieszamy drewnianą łyżką. Następnie, mieszając dodajemy stopniowo żółtka, a na koniec jedno jajko. Tak wymieszane ciasto wstawiamy do miksera i za pomocą haka, na wolnych obrotach (2-3) mieszamy 10 minut. W czasie, gdy cisto się miesza rozpuszczamy masło. Po 10 minutach, ciągle mieszając na wolnych obrotach. Cienkim strumieniem dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy kolejne 10 minut. Do wymieszanego ciasta dodajemy rodzynki oprószone mąką – mieszamy ręką. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, przykrywamy lnianą ściereczką.

Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią (tak jak w pączkach), zbieramy w kulę i przekładamy do formy – tak aby ciasto wypełniło 50 % formy.

Jeżeli jest go więcej, proponuję rozłożyć je w małe foremki – będą małe babeczki. Ciasto w formie odstawiamy pod przykryciem na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, wstawiamy ciasto i pieczemy 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy babkę do ostygnięcia. Babkę dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.

Tags

  • drożdżowe

Nawigacja wpisu

Sałatka jarzynowa
Zapiekane jajko w awokado

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up