i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dodatki  /  14/02/2021

Bułki drożdżowe z kurczakiem

Rate this post

12 Porcje | Czas przygotowania 150 min

SKŁADNIKI

ROZCZYN:
30 g / świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
3 łyżki / mąki pszennej
CIASTO:
500 g / mąki pszennej
3 jajka
100 g / masła
1 łyżeczka / soli
FARSZ:
500 g mięsa z rosołu
4 łyżki / sosu sojowego
1 sztuka / cebuli
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli
8 suszonych pomidorów
90 g / koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz
1 żółtko do posmarowania bułek
Czarnuszka do posypania bułek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Przygotowania rozpoczynamy od zrobienia rozczynu drożdżowego. W naczyniu, w którym rozczyn będzie rósł kruszymy świeże drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i rozcieramy. Następnie dodajemy 50 ml ciepłego mleka o temperaturze max. 40°C oraz trzy łyżki mąki pszennej. Jeżeli użyjemy zimnego mleka drożdże będą bardzo wolno fermentować, a przy zbyt gorącym mleko zabije drożdże i rozczyn nie wyrośnie. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

W czasie, gdy rozczyn wyrasta przygotowujemy pozostałe składniki ciasta. W misce odmierzamy 500g
mąki pszennej i dodajemy do niej 1 łyżeczkę soli. Masło delikatnie roztapiamy w rondelku. Gdy rozczyn wyrośnie rozpoczynamy przygotowanie ciasta. Ciasto drożdżowe możemy wyrabiać za pomocą robota kuchennego używając do tego haka do wyrabiania ciasta. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Następnie, używając już robota kuchennego dodajemy stopniowo jajka i mieszamy ok. 5 minut. Gdy ciasto będzie gładkie i bez grudek dodajemy, również stopniowo miękkie masło i pozostałą część ciepłego mleka, cały czas miksując. Następnie wyrabiamy ciasto 10 minut, tak aby było gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy farsz. Do przygotowania tego przypisu używam mięsa, które zostało z gotowania rosołu: ćwiartki kurczaka, udka kaczki i szponder wołowy. Po wyjęciu z rosołu mięso oddzielam od kości, pozbawiam skóry i dzielę na mniejsze kawałki. Mięso z rosołu, oddzielone od kości możemy również zamrozić i w dniu przygotowywania bułeczek je rozmrozić, ponieważ i tak cały farsz będziemy przesmażać.

Do tak przygotowanego wcześniej mięsa dodajemy 4 łyżki sosu sojowego i odstawiamy na ok. 20 minut, w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki farszu. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Papryczkę chilli drobno siekamy. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz papryczkę chili. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i suszone pomidory. Po ok. minucie dodajemy mięso wraz z sosem sojowym. Całość smażymy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszając smażymy jeszcze 3 minuty. Tak przygotowany farsz odstawiamy do wystygnięcia.

Wyrośnięte cisto wyjmujemy na stolnice posypaną mąką i lekko zagniatamy. Następnie dzielimy na 12 części z każdej robiąc kulę. Każdą kulę lekko rozpłaszczamy i nadziewamy łyżką farszu, a następnie zlepiamy i formujemy bułeczkę. Tak przygotowane bułeczki odkładamy na blachę wyłożoną pergaminem i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika każda bułeczkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy czarnuszką.

Bułki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C 25 minut. Po upieczeniu są świetnym dodatkiem
do zup lub alternatywą dla kanapki.

Tags

  • bułeczki
  • drożdżowe
  • mięso z rosołu

Nawigacja wpisu

Gołąbki z sosem pieczarkowym
Pączki

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up