i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Zupy  /  16/06/2019

Chłodnik

5/5 - (1 vote)
6 Porcji | Czas przygotowania 40 min

SKŁADNIKI
2 pęczki / botwinki
1 pęczek / koperku
1 pęczek / szczypiorku
3 sztuki / ogórków gruntowych
1 pęczek / rzodkiewki
1 ząbek / czosnku
½ sztuki / cytryny
500 ml / bulionu warzywnego
400 ml / jogurtu naturalnego
500 ml / maślanki
500 ml / kefiru
6 sztuk / jajek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Botwinkę myjemy, oddzielamy liście, łodyżki i buraczki. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Łodyżki kroimy w 1 cm
słupki. A liście w paski, ale wykorzystujemy tylko połowę liści – drugą połowę proponuję
wykorzystać do sałatki.

  

W garnku, takim min. 3l, zagotowujemy bulion.
Do gotującego bulionu dorzucamy starte buraczki, pokrojone łodyżki oraz zgnieciony ząbek czosnku. Gotujemy 10 min. po czym dodajemy pokrojone liście i gotujemy jeszcze 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie zdejmujemy wywar z ognia i studzimy, np. wkładamy garnek z wywarem do większego naczynia wypełnionego lodem.

W czasie, gdy wywar się studzi myjemy rzodkiewki i ogórki, po czym ścieramy je na tarce z grubymi oczkami. Solimy i odstawiamy na 5 min.
Koperek myjemy i drobno siekamy, to samo robimy ze szczypiorkiem.
Po wystudzeniu wywaru dodajemy rzodkiewkę i ogórki. Następnie jogurt naturalny, maślankę i kefir. Z ½ cytryny wyciskamy sok, który dodajemy do chłodnika. Całość mieszamy, po czym dodajemy koperek i szczypior. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jajka gotujemy na twardo, ok. 8 min.
Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, które kroimy na pół.
Chłodnik można jeść zaraz po przygotowaniu, ale lepiej smakuje po min. 2 godzinach w lodówce.

Tags

  • botwinka
  • chłodnik

Nawigacja wpisu

Dorada z grilla z warzywami
Pierogi z jagodami

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up