
6 Porcje | Czas przygotowania 15 min
SKŁADNIKI
3 sztuki / pomidora malinowego
6 sztuk / pomidorów kiszonych
2 ząbki / czosnku
½ sztuki /czerwonej cebuli
1 sztuka / ogórka
5 sztuk / rzodkiewki
1 pęczek / koperku
300 ml / maślanki
200 ml / jogurtu naturalnego
Sól, pieprz
Świeża kolendra
Ser gorgonzola

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Pomidory malinowe sparzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je na mniejsze części. Kiszone pomidory obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy w drobne paski.

Koperek myjemy i siekamy. Ząbki czosnku obieramy i rozgniatamy z solą na desce. Następnie przekładamy do naczynia, w którym będziemy mieszać nasz chłodnik.

Do czosnku dodajemy pokrojoną czerwoną cebulę, pomidory malinowe i kiszone pomidory oraz maślankę.

Całość blendujemy. Do zblendowanej masy dodajemy jogurt naturalny. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojonego ogórka, rzodkiewkę i posiekany koperek. Mieszamy. Tak przygotowany chłodnik odstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia