i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  16/05/2021

Cielęcina w szparagach

Rate this post

6 Porcji | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI

700 g / udźca cielęcego
500 g / zielonych szparagów
6 szalotek
2 ząbki czosnku
2 sztuki / dymki
500 ml / bulionu warzywnego
100 ml / białego wytrawnego wina
200 ml / śmietanki 30%
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka / masła klarowanego
Sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Udziec cielęcy kroimy w większą kostkę.
Następnie przekładamy do miski i solimy. Odstawiamy mięso i w tym czasie przygotowujemy resztę składników

Szparagi myjemy, odcinamy główki oraz twarde końcówki, których się pozbywamy. Pozostałą część łodygi szparagów kroimy na 3 cm kawałki. Główki oddzielamy od łodyg, ponieważ będziemy je krócej gotować. Szalotki obieramy i kroimy na pół. Ząbki czosnku obieramy i za pomocą noża miażdżymy. Dymkę myjemy i drobno siekamy.

Szalotki obieramy i kroimy na pół. Ząbki czosnku obieramy i za pomocą noża miażdżymy. Dymkę myjemy i drobno siekamy.

W szerokim garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i na rozgrzane masło wrzucamy szalotki, pokrojone łodygi szparagów oraz zmiażdżony czosnek. Smażymy 2 minuty, aż warzywa lekko się zeszklą.

Wyjmujemy je z garnka, przekładamy do miski i na to samo rozgrzane masło wrzucamy główki szparagów. Smażymy je tylko 1 minutę i również po tym czasie zdejmujemy do osobnej miseczki.

Na masło po smażeniu szparagów rzucamy teraz pokrojoną i osoloną cielęcinę.
Smażymy ją 2 minuty z obu stron, tak aby zamknąć mięso. Jeżeli mięsa jest więcej niż na zakrycie dna garnka, smażymy je na dwie części – gdy mięsa będzie za dużo w garnku, będzie się dusić a nie smażyć.

Obsmażone mięso zalewamy 500 ml bulionu warzywnego, dokładamy 2 liście laurowe i 4 ziela
angielskie.

Gdy bulion się zagotuje dorzucamy wcześniej obsmażone łodygi szparagów z szalotką (bez główek), zmniejszamy ogień, przygrywamy garnek pokrywką i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy obsmażone główki szparagów i gotujemy 1 minutę bez przykrycia.

Następnie dolewamy 100 ml białego wina i 200 ml śmietanki 30%, zwiększamy ogień i gotujemy bez przykrycia ok. 3 minut. Po tym czasie podajemy wcześniej pokrojoną dymkę i wyłączamy ogień pod cielęciną. Danie jest gotowe.

Tags

  • cielęcina
  • szparagi

Nawigacja wpisu

Tabbouleh
Risotto warzywne

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up