i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Ryby  /  30/07/2019

Dorsz w sosie cytrynowo-musztardowym

Rate this post
Dorsz w sosie cytrynowo-musztardowym
2 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI
1 sztuka / polędwicy z dorsza
1 sztuka / szalotki
1 ząbek / czosnku
½ sztuki / czerwonej słodkiej papryki
½ sztuki / żółtej papryczki habanero
200 ml / śmietanki 30%
1 łyżeczka / musztardy dijon
1 łyżeczka / musztardy francuskiej
Sok z 1 ½ cytryny
½ łyżeczki / kurkumy
½ łyżki / masła klarowanego
1 gałązka / rozmarynu
Pieprz cytrynowy
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Polędwicę z dorsza myjemy i osuszamy. Z obu stron skrapiamy sokiem z ½ cytryny. Oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, w którym będzie się piekł. Odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy sos. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Paprykę czerwoną pozbawiamy nasion, myjemy i kroimy w drobne paski. Papryczkę habanero również pozbawiamy nasion, myjemy i drobno siekamy. Papryczkę habanero polecam kroić w rękawiczkach. Z cytryny wyciskamy sok.

W rondelku rozpuszczamy masło klarowane. Na gorące masło wrzucamy posiekaną szalotkę, paprykę słodką oraz papryczkę habanero. Smażymy je ok. 2 minut. Następnie dodajemy czosnek i po ok. 30 sekundach wlewamy śmietankę 30%.

sos cytrynowo-musztardowy

Dodajemy pozostałe składniki: sok z jednej cytryny, łyżeczkę musztardy dijon, łyżeczkę musztardy francuskiej, ½ łyżeczki kurkumy. Redukujemy sos ok. 10-15 minut, aż lekko zgęstnieje od czasu do czasu mieszając. Sos doprawiamy solą i pieprzem.

dorsz przed piekarnikiem

Wcześniej zamarynowanego dorsza wyjmujemy z lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃, dolna grzałka z termoobiegiem. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego, w którym znajduje się dorsz. Na wierzch wkładamy gałązkę rozmarynu i dwa plasterki cytryny. Dorsza pieczemy 10 minut.

Tak przygotowanego dorsza proponuję podać z kaszą pęczak z marchewką i groszkiem – przepis znajdziesz tutaj, oraz smażonymi boczniakami – przepis znajdziesz tutaj

Dorsz w sosie cytrynowo-musztardowym

Tags

  • dorsz
  • sos cytrynowo-musztardowy

Nawigacja wpisu

Kasza pęczak z marchewką i groszkiem
Bruschetta z pomidorami i camembertem

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up