i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Przystawki  /  29/10/2019

Faszerowane kwiaty cukinii w sosie cytrynowym

Rate this post
2 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI
6 kwiatów cukinii
FARSZ
250 g / sera ricotta
3 plasterki szynki hiszpańskiej
1 sztuka / szalotki
1 ząbek czosnku
kilka igieł rozmarynu
1 łyżka / soku z cytryny
2 łyżki / tartego parmezanu
Sól i pieprz
SOS
sok z 1/2 cytryny
½ sztuki / szalotki
1 łyżeczka / masła klarowanego
1 łyżka / białego wina
1/2 łyżeczki / miodu
kilka igiełek rozmarynu
2 łyżki / śmietany 18%

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Szalotkę i czosnek obieramy. Rozmaryn drobno siekamy. Parmezan ścieramy na tarce, na małych oczkach. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie przesmażamy je na oliwie z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy szalotkę, a gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gdy jedno i drugie będzie rumiane dodajemy je do ricotty, którą przełożyliśmy do miski. Szynkę hiszpańską kroimy w kostkę i dodajemy do ricotty. Dodajemy posiekany rozmaryn, dwie łyżki startego parmezanu i łyżkę soku z cytryny. Łączymy wszystkie składniki farszu i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kwiaty cukinii delikatnie płuczemy i osuszamy. Usuwamy ze środka pręcik i delikatnie rozkładamy płatki kwiatów.

Za pomocą rękawa cukierniczego (lub woreczka z uciętym rogiem) nadziewamy kwiaty cukinii.

Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy 20 min w 180°C. Po upieczeniu kwiaty powinny być złote.

W czasie, gdy kwiaty cukinii są w piekarniku przygotowujemy sos cytrynowy. Z połówki cytryny wyciskamy sok. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Kilka igieł rozmarynu również bardzo drobno siekamy. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego. Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną szalotkę i rozmaryn.

Gdy szalotka się zeszkli dodajemy sok z ½ cytryny i łyżkę białego wina. Po ok. 3 minutach dodajemy ½ łyżeczki miodu i 2 łyżki śmietany. Ciągle mieszając podgrzewamy sos, aż lekko zgęstnieje.

Upieczone kwiaty cukinii podajemy z ciepłym sosem cytrynowym.

Tags

  • kwiat cukini

Nawigacja wpisu

Zupa z kukurydzy
Bulion drobiowy

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up