i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Przystawki  /  27/02/2020

Faszerowane pieczarki

Rate this post
4 Porcje | Czas przygotowania 45 min
SKŁADNIKI

4 sztuki / portobello
4 sztuki / pieczarki
1 sztuka / szalotki
1/3 sztuki / cukinii
1/3 sztuki / czerwonej słodkiej papryki
1 sztuka/ papryczki piri-piri
1 ząbek czosnku
1 pęczek szczypiorku
4 plastry surowego, wędzonego boczku
150 g / sera bursztyn
SOS
3 łyżeczki / majonezu
3 łyżeczki / musztardy francuskiej
1 łyżeczka / miodu
Sok z cytryny
Oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Pieczarki portobello myjemy i odcinamy korzonki. Zwykłe pieczarki, szalotkę oraz czosnek obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.

Cukinię, paprykę słodką kroimy w kostkę. Piri-piri i szczypiorek drobno siekamy.

Ser bursztyn dzielimy na pół i pierwszą część ścieramy na drobnej tarce, a drugą na dużych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy pokrojone warzywa: szalotkę, czosnek, paprykę, cukinię, papryczkę piri-piri i pieczarki. Smażymy ok. 5 minut, tak aby warzywa były jeszcze jędrne.

Przesmażone warzywa przekładamy do miski i dodajemy starty na drobnych oczkach ser bursztyn oraz połowę pokrojonego szczypiorku. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy pieczarki portobello.

Każdą nafaszerowaną pieczarkę posypujemy serem bursztyn startym na dużych oczkach, a następnie układamy plastry boczku. Piekarnik rozgrzewamy do 200˚C (górna grzałka z termoobiegiem). Pieczarki wstawiamy na 20 minut.

W czasie, gdy się pieką pieczarki przygotowujemy sos. W małej miseczce łączymy: 3 łyżeczki majonezu, 3 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczkę miodu i kilka kropel soku z cytryny.
Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.

Upieczone pieczarki posypujemy szczypiorkiem i podajemy z sosem musztardowo-miodowym.

Tags

  • bursztyn
  • pieczarki
  • portobello

Nawigacja wpisu

Krewetki z Mirin
Gołąbki z czerwonej kapusty i kaczki

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up