i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  03/03/2020

Gołąbki z czerwonej kapusty i kaczki

Rate this post
18 Porcji | Czas przygotowania 150 min

SKŁADNIKI
1 główka / czerwonej kapusty
1 kg / udek z kaczki
1 szklanka / kaszy pęczak
1 sztuka / pora
1l / rosołu z kaczki
200 ml / czerwonego wina
2 liście laurowe
1 sztuka / bakłażana
4 sztuki / marchewki
2 łodygi / selera naciowego
1 papryczka piri-piri
1 ząbek czosnku
½ pęczka / kolendry
½ pęczka / pietruszki
1 pęczek / koperku
½ łyżeczki / sumaku
1 łyżka / masła
1 łyżka / octu
Sól, pieprz
SOS:
1 sztuka / szalotki
1 ząbek czosnku
4 łyżki / suszonej żurawiny
500 ml / czerwonego wina
1 łyżeczka / masła
1 łyżeczka / mąki pszennej
Pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Udka z kaczki pozbawiamy skóry, kości i ścięgien. Tak przygotowane mięso mielimy i przekładamy do większej miski.
Kaszę pęczak gotujemy 12 minut w osolonej wodzie. Ugotowaną kaszę dodajemy do mięsa.

Bakłażana opalamy z wierzchu, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 30 minut. Upieczonego bakłażana pozbawiamy skórki, miąższ rozdrabniamy i dodajemy do mięsa.

Pora myjemy, a następnie białą część drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dusimy pora ok. 5 minut. Uduszone pory dodajemy do mięsa.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dusimy pora ok. 5 minut. Uduszone pory dodajemy do mięsa. Papryczkę piri-piri drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Kolendrę, pietruszkę i koperek drobno siekamy i dodajemy do farszu.

Marchewki obieramy i dwie ścieramy na drobnych oczkach tarki, po czym dodajemy je do mięsa, a dwie kroimy w talarki i wrzucamy do rosołu z kaczki. Do rosołu dodajemy 200 ml czerwonego wina, 2 liście laurowe, zieloną część pora pokrojoną w mniejsze kawałki i pokrojony seler naciowy. Rosół z warzywami gotujemy 15 minut.

Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz sumakiem. Dokładnie mieszamy. Aby sprawdzić, czy mięso jest doprawione formujemy z niego małego kotlecika i smażymy. Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy.

W szerokim i wysokim garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli i octu. Z kapusty zdejmujemy pierwsze liście i myjemy ją. Wycinamy głąb. Będziemy sparzać kapustę. Możemy sparzać każdy liść osobno lub włożyć całą główkę kapusty do garnka i zdejmować liście, gdy są elastyczne.

Ze sparzonych liści wycinamy twardą „żyłę”. Do zwinięcia gołąbków wykorzystamy, duże liście – na kilogram mięsa ok. 18 sztuk.

Zawijamy gołąbki. Na każdy liść kapusty układamy kulę za wyrobionego mięsa i bardzo ciasno zawijamy. Proponuję robić to w rękawiczkach, ponieważ czerwona kapusta farbuje. Tak zawinięte gołąbki układamy w naczyniu, w którym będziemy je piec.

Naczynie do pieczenia nie może być za duże. Jeżeli gołąbki w naczyniu ułożymy zbyt luźno, rozpadną się podczas pieczenia. Zwinięte gołąbki zalewamy rosołem z warzywami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 1,5 godziny.

Przygotowujemy sos.

W rondelku rozgrzewamy łyżeczkę masła i wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę i czosnek. Po minucie dorzucamy suszoną żurawinę. Przesmażamy 2 minuty i wlewamy czerwone wino oraz 4 łyżki wody ze sparzania kapusty. Do tego sosu pasuje wino z nutą owoców leśnych np. Carmenere. Redukujemy wino 10 minut. Po tym czasie zagęszczamy sos mąką, aby był gęstszy.

Upieczone gołąbki podajemy z sosem z czerwonego wina i np. puree ziemniaczanym i sałatą masłową.

Tags

  • czerwona kapusta
  • gołąbek
  • kaczka
  • sos z czerwonego wina
  • żurawina

Nawigacja wpisu

Faszerowane pieczarki
Pstrąg na parze z warzywami

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up