i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Wegetariańskie  /  12/05/2021

Grillowany bakłażan z halloumi

Rate this post

2 Porcje | Czas przygotowania 35 min

SKŁADNIKI

1 sztuka bakłażana
200 g / sera halloumi
1 ząbek czosnku
Klika listków mięty
100 ml / octu balsamicznego
1 łyżeczka syropu klonowego
Sól
Oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Przygotowanie dania rozpoczynamy od wykonania redukcji balsamico, ponieważ po ugotowaniu musi jeszcze przestygnąć. Do garnka wlewamy 100 ml octu balsamicznego i jedną łyżeczkę syropu klonowego.
Gotujemy aż ocet zgęstnieje i jego ilość zmniejszy się o połowę. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Bakłażany myjemy, a następnie kroimy wzdłuż na
pół. Każdą z połówek nacinamy w kratkę, ale ostrożnie i tylko miąższ tak, aby nie przeciąć skóry.
Ząbek czosnku obieramy i kroimy w plasterki. W
nacięcia w bakłażanie wkładamy plasterki czosnku, następnie skrapiamy bakłażana oliwą i solimy. Tak przygotowane bakłażany wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C z opcją grill na 30 minut.

Na 10 minut przed końcem pieczenia bakłażana grillujemy ser halloumi. Patelnię grillową
smarujemy oliwą za pomoc pędzelka – dzięki temu ser halloumi się nie przyklei do patelni. Ser
kroimy w 0,5 cm plastry, które układamy na rozgrzaną patelnię. Ser grillujemy ok. 2 minut z
każdej strony – tak aby powstały brązowe paski od grillowania.

Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika, układamy na talerzu i posypujemy drobno posiekaną miętą – im więcej tym lepiej. Obok bakłażanów układamy ugrillowany ser halloumi, a
następnie całość skrapiamy redukcją balsamico.

Tags

  • bakłażan
  • ser halloumi

Nawigacja wpisu

Vongole w sosie borowikowym
Tabbouleh

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up