i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Śniadania  /  12/03/2020

Jajka po benedyktyńsku

Rate this post
2 Porcje | Czas przygotowania 20 min

SKŁADNIKI

2 jajka
2 łyżki/ octu
1 pęczek szparagów
1 łyżka / masła klarowanego
20 g / roszponki
20 g / rukoli
20 g / szpinaku
2 sztuki / rzodkiewki
6 pomidorków koktajlowych
Pęczek szczypiorku
4 łyżki / oliwy z oliwek
1 łyżka / octu cytrynowego
½ łyżeczki / miodu
Sól, pieprz
Sos holenderski

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Przygotowanie tego dania rozpoczynamy od przygotowania sałatki, która jest dodatkiem do tego dania. Roszponkę, rukolę oraz szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Przekładamy do miski, w której będziemy mieszać sałatkę. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na ćwiartki. Rzodkiewkę myjemy i kroimy półplasterki. Pomidorki i rzodkiewkę dodajemy do miski z sałatami. W małym naczyniu przygotowujemy dressing. Mieszamy 4 łyżki oliwy z oliwek, jedną łyżkę octu cytrynowego, ½ łyżeczki miodu oraz sól i pieprz. Tak przygotowany dressing dodajemy do warzyw i mieszamy. Sałatkę wykładamy na talerze, na których będziemy serwować jajka.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu holenderskiego. Przepis na ten sos znajdziesz tutaj.

Do miseczki delikatnie wbijamy pojedyncze jajko, tak aby żółtko było całe. W wysokim garnku zagotowujemy 1l wody z 2 łyżkami octu. Gdy woda się zagotuje, mieszamy ją łyżką, tak aby powstał wir. Woda nie może mocno wrzeć, tylko delikatnie mrugać. W wir wlewamy jajko z miseczki i gotujemy 2 min. Po tym czasie wyjmujemy ścięte jajko łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby je odsączyć. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne jajko. Możesz też ugotować dwa jajka jednocześnie, korzystając np. z silikonowej foremki do gotowania jajek w koszulce.

W czasie, gdy gotują się jajka na patelni grillowej rozpuszczamy 1 łyżkę masła klarowanego. Na gorące masło układamy szparagi. Delikatnie solimy. Grillujemy szparagi ok. 3 minut od czasu do czasu mieszając je na patelni.

Na talerz z sałatką dajemy łyżkę sosu holenderskiego, na sos układamy ugrillowane szparagi, na które układamy jajko w koszulce. Na jajko dajemy sos holenderski i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Tags

  • jajko w koszulce
  • sos holenderski
  • szparagi

Nawigacja wpisu

Sos holenderski
Sos winno-żurawinowy

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up