i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dodatki  /  22/03/2020

Kiszona kapusta

Rate this post
2 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI

1 główka / białej kapusty
4 sztuki / marchewki
1 sztuka / jabłka
Sól
SOLANKA:
1 łyżka / soli niejodowanej
1 l / wody

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści (nie wyrzucamy ich, będą potrzebne później), myjemy a następnie kroimy na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy twardą część zwaną „głąbem”. Następnie za pomocą mandoliny lub szatkownicy drobno siekamy kapustę do dużej misy. Posiekaną kapustę solimy i mieszamy, a następnie odstawiamy na 30 minut – w tym czasie kapusta zmięknie – od czasu do czasu ugniatamy.

W czasie, gdy kapusta odpoczywa obieramy, myjemy marchewkę, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki. Jabłko myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (w dużą kostkę). W 1 litrze przegotowanej wody rozpuszczamy 1 łyżkę niejodowanej, kamiennej soli.

Miękką poszatkowaną kapustę mieszamy ze startą marchewką i pokrojonym jabłkiem.
W wyparzonych słoikach, w których będziemy kisić kapustę, układamy partiami kapustę (co ¼ wysokości słoika) dokładnie przyciskając, tak aby nie było powietrza, a następnie podlewamy solanką. Gdy słoik będzie wypełniony w ¾ n wierzch kładziemy liść kapusty i go obciążamy (małym słoiczkiem, filiżanką do espresso lub wyparzonym kamieniem), tak aby cała kapusta była zanurzona w solance. Zamykamy szczelnie słoik

Tak przygotowaną kapustę odstawiamy na 7 dni w ciepłe, zaciemnione miejsce. Po tym czasie przenosimy kapustę w chłodne, zaciemnione miejsce. Domowa kiszona kapusta jest doskonałym dodatkiem do ryb lub mięs.

Tags

  • kiszona kapusta
  • przetwory

Nawigacja wpisu

Sos rozmarynowy
Dorsz na smażonej kapuście kiszonej

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up