
4 Porcje | Czas przygotowania 15 min
SKŁADNIKI
15 sztuk / pomidorków
Pęczek do kiszenia
1 l / wrzącej wody
1 łyżeczka / soli
½ papryczki chilli

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Do kiszenia polecam użyć pomidorków na gałązce. Pomidorki myjemy, ale nie pozbawiamy ich szypułek. Wodę doprowadzamy do wrzenia i łączymy z jedną łyżeczką soli. Papryczkę chilli myjemy i kroimy na pół. Główkę czosnku kroimy na pół

W słoiku, w którym będziemy kisić pomidory układamy połowę porcji, jak ogórkach małosolnych. Przepis na ogórki małosolne znajdziesz tutaj. Na pomidory układamy połowę porcji do kiszenia i papryczkę chilli. A następnie powtarzamy ułożenie: pomidory i połowa porcji do kiszenia. Całość zalewamy wodą z solą.
Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Pomidorki są gotowe już po trzech dniach
Dzień 0 Dzień 3