i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dodatki  /  24/03/2020

Kluski śląskie

Rate this post
8 Porcje | Czas przygotowania 60 min

SKŁADNIKI

1 kg / ziemniaków
250g / mąki ziemniaczanej
2 sztuki / jajka
Sól
Mąka pszenna

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie 20 minut. Ziemniaki muszą być miękkie. Do klusek używamy ziemniaków z dużą zawartością skrobi (typ C) i żółtym miąższu.

Po ugotowaniu odcedzamy je, a następnie przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia.

Ostygnięte ziemniaki przekładamy na stolnicę i formujemy z nich półkulę, którą następnie dzielimy na cztery równe części. Odsuwamy jedną z czterech części i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak aby uzupełnić objętościowo ubytek w półkuli – krótko mówiąc robimy masę z proporcji : 4 części ziemniaków do 1 część mąki ziemniaczanej.

W osobnej misce roztrzepujemy dwa całe jajka z odrobiną soli. Roztrzepane jajka dodajemy do masy ziemniaczanej.

Wyrabiamy ciasto na kluski. Staramy się to zrobić dość szybko i sprawnie – długie wyrabianie masy powoduje, że ziemniaki zaczną puszczać wodę. Masa powinna być gładka i nie zawierać grudek.

Z tak przygotowanej masy formujemy małe kulki – wielkości orzecha włoskiego. Turlamy kulki na dłoni, tak aby były gładkie. Jeżeli na kulkach będą widoczne łączenia ciasta, podczas formowania wgłębienia – pękną. Tak więc kulki muszą być idealnie gładkie.

Następnie w każdej kulce robimy wgłębienie za pomocą palca wskazującego ( ja robię robię je stawem paliczkowym podstawowym, tzn. drugą kostką palca wskazującego). Aby palec nie kleił się do klusek, warto za każdym razem kostkę zanurzyć w mące pszennej. Wydaje się skomplikowane, ale jak spojrzysz na zdjęcia – dziecinnie proste.

Tak przygotowane kluski odkładamy na deskę, obsypaną mąką pszenną. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wrzucamy kluski, gotujemy 10 min jednocześnie pilnując, aby woda nie wrzała – wtedy kluski będą gładkie. Tak ugotowane kluski wyjmujemy na talerz, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Kluski możemy zrobić w kilku kolorach. Przygotowane ciasto dzielimy na tyle części, ile kolorów klusek chcemy zrobić. Należy jednak pamiętać, aby każdy kolor gotować osobno.

Nadmiar klusek możemy zamrozić. Mrozimy surowe kluski. Układamy kluski pojedynczo na tacy

i wkładamy do zamrażalnika, tak aby każda kluska się zamroziła – ok. 3 godziny.

Gdy kluski się zamrożoną, przekładamy do woreczków.

Tags

  • kluski śląskie

Nawigacja wpisu

Dorsz na smażonej kapuście kiszonej
Pieczona kaczka

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up