i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Owoce morza  /  17/12/2019

Krewetki w sosie ostrygowym

Rate this post
2 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI
12 sztuk / świeżych krewetek lub 250 g mrożonych krewetek
1 czerwona cebula
1 żółta lub czerwona papryka
1 sztuka / marchewki
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
1 sztuka kapusty Pak Choi
150 g / grzybów shimeji
5 łyżek sosu ostrygowego
50 ml / białego wytrawnego wina
Sok z ½ cytryny
Oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Krewetki myjemy i obieramy – odrywamy głowy, zdejmujemy pancerzyki i usuwamy jelito. Pancerzyki i głowy proponuję wykorzystać na przygotowanie wywaru, który możecie wykorzystać do zupy rybnej lub sosu. Przepis na wywar znajdziesz tutaj.
Tak obrane krewetki dokładnie myjemy i osuszamy. Jeżeli używasz mrożonych krewetek – myjemy je.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, myjemy i kroimy w słupki. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Kapustę Pak Choi myjemy i kroimy w słupki twardą część łodygi, a liście odkładamy na później. Grzyby shimeji myjemy i odcinamy resztki
grzybni. Papryczkę chilli myjemy i siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy posiekany czosnek, a gdy zacznie on intensywnie pachnieć dodajemy krewetki.

Świeże krewetki smażymy 1,5 minuty z każdej strony, mrożone 2 minuty z każdej strony.

Po tym czasie zdejmujemy krewetki z patelni. Do czosnku
dodajemy pokrojoną paprykę, marchewkę, posiekaną łodygę kapusty Pak Choi i grzyby shimeji.
Solimy warzywa. Smażymy ok. 5 min. tak, aby warzywa się zeszkliły, ale były jędrne

Następnie dodajemy 5 łyżek sosu ostrygowego, 50 ml białego wytrawnego wina oraz sok z ½ cytryny.
Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły, a następnie dodajemy wcześniej usmażone krewetki oraz liście kapusty Pak Choi, które należy pokroić na mniejsze kawałki. Całość smażymy razem jeszcze 2 minuty.

Tak przygotowane krewetki podajemy ze świeżą pszenną bagietką i białym, dobrze schłodzonym wytrawnym winem.

Tags

  • krewetki
  • Pak Choi
  • shimeji

Nawigacja wpisu

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym
Lasagne bolognese

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up