
2 Porcje | Czas przygotowania 45 min
SKŁADNIKI
200 g / owoców tamaryndu
225 g / krewetek
1 sztuka / szalotki
1 ząbek czosnku
½ sztuki / czerwonej cebuli
1 łyżeczka / pasty chilli
½ łyżeczki / pasty z trawy
cytrynowej
1 łyżka / sosu rybnego
1 łyżeczka / sosu sojowego
1 łyżeczka / sosu ostrygowego
½ łyżeczki / cukru brązowego
200 ml / wody
1 łyżka / soku z limonki
Oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Owoce tamaryndu obieramy z łupinek i przekładamy do miski, następnie zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min.

Po tym czasie odlewamy wodę, a pozostałą część przecieramy przez sito tak, aby uzyskać pastę. Możecie też użyć gotowej pasy, jest dostępna w wielu sklepach

Szalotkę, czerwoną cebulę i czosnek obieramy. Szalotkę kroimy w półtalarki, a czerwoną cebulę w drobną kostkę.
Jeżeli używamy świeżych krewetek, to obieramy je z pancerzyków i wyjmujemy jelitko, a następnie myjemy. Natomiast jeżeli masz krewetki mrożone – myjemy je.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy szalotkę, a gdy się zeszkli dorzucamy czosnek. Po ok. minucie dodajemy krewetki. Krewetki smażymy aż zaczną być lekko złote.

W czasie, gdy krewetki się smażą przygotowujemy sos. Do pasty z tamaryndu dodajemy łyżeczkę pasty chilli (można zamienić na świeże chilli), pół łyżeczki pasty z trawy cytrynowej, łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę sosu sojowego, łyżeczkę sosu ostrygowego, pół łyżeczki cukru brązowego i łyżkę soku z limonki. Całość mieszamy, a następnie dodajemy 200 ml ciepłej wody. Mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły.

Gdy krewetki będą już złote, zdejmujemy je. Najlepiej na ręcznik papierowy, aby pozbawić je tłuszczu.

Na patelni zostawiamy szalotkę i czosnek. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę.
Smażymy, aż cebula się zeszkli następnie dodajemy nasz sos. Cały czas mieszając doprowadzamy go do wrzenia.

Gdy się zagotuje, dodajemy krewetki.
Całość razem gotujemy 2 min.
Tak przygotowane krewetki podajemy ze świeżą bagietką pszenną.

