i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Owoce morza  /  17/10/2019

Krewetki w sosie tamaryndowym

Rate this post
2 Porcje | Czas przygotowania 45 min

SKŁADNIKI
200 g / owoców tamaryndu
225 g / krewetek
1 sztuka / szalotki
1 ząbek czosnku
½ sztuki / czerwonej cebuli
1 łyżeczka / pasty chilli
½ łyżeczki / pasty z trawy
cytrynowej
1 łyżka / sosu rybnego
1 łyżeczka / sosu sojowego
1 łyżeczka / sosu ostrygowego
½ łyżeczki / cukru brązowego
200 ml / wody
1 łyżka / soku z limonki
Oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Owoce tamaryndu obieramy z łupinek i przekładamy do miski, następnie zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min.

Po tym czasie odlewamy wodę, a pozostałą część przecieramy przez sito tak, aby uzyskać pastę. Możecie też użyć gotowej pasy, jest dostępna w wielu sklepach

Szalotkę, czerwoną cebulę i czosnek obieramy. Szalotkę kroimy w półtalarki, a czerwoną cebulę w drobną kostkę.
Jeżeli używamy świeżych krewetek, to obieramy je z pancerzyków i wyjmujemy jelitko, a następnie myjemy. Natomiast jeżeli masz krewetki mrożone – myjemy je.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy szalotkę, a gdy się zeszkli dorzucamy czosnek. Po ok. minucie dodajemy krewetki. Krewetki smażymy aż zaczną być lekko złote.

W czasie, gdy krewetki się smażą przygotowujemy sos. Do pasty z tamaryndu dodajemy łyżeczkę pasty chilli (można zamienić na świeże chilli), pół łyżeczki pasty z trawy cytrynowej, łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę sosu sojowego, łyżeczkę sosu ostrygowego, pół łyżeczki cukru brązowego i łyżkę soku z limonki. Całość mieszamy, a następnie dodajemy 200 ml ciepłej wody. Mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły.

Gdy krewetki będą już złote, zdejmujemy je. Najlepiej na ręcznik papierowy, aby pozbawić je tłuszczu.

Na patelni zostawiamy szalotkę i czosnek. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę.
Smażymy, aż cebula się zeszkli następnie dodajemy nasz sos. Cały czas mieszając doprowadzamy go do wrzenia.

Gdy się zagotuje, dodajemy krewetki.

Całość razem gotujemy 2 min.

Tak przygotowane krewetki podajemy ze świeżą bagietką pszenną.

Tags

  • krewetki
  • tamarynd
  • tamaryndowiec

Nawigacja wpisu

Zupa cebulowa
Pierogi z mięsem

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up