i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Owoce morza  /  26/02/2020

Krewetki z Mirin

Rate this post
2 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI

12 sztuk / świeżych krewetek lub 250 g mrożonych krewetek
1 czerwona cebula
1 żółta papryka
½ sztuki / czerwonej słodkiej papryki
1 papryczka piri-piri
8 pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
1 dymka
Świeży imbir
Limonka
100 ml / Mirin
100 ml / sosu sojowego
1 łyżka / oleju sezamowego
Oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Krewetki myjemy i obieramy – odrywamy głowy, zdejmujemy pancerzyki i usuwamy jelito. Pancerzyki i głowy proponuję wykorzystać na przygotowanie wywaru, który możecie wykorzystać do zupy rybnej lub sosu. Przepis na wywar znajdziesz tutaj.
Tak obrane krewetki dokładnie myjemy i osuszamy. Jeżeli używasz mrożonych krewetek – myjemy je.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę żółtą i czerwoną pozbawiamy gniazda nasiennego, myjemy i kroimy w słupki. Papryczkę piri-piri myjemy i kroimy. Dymkę myjemy i kroimy w słupki. Imbir obieramy – używamy ok. 4 cm kawałka i kroimy w słupki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy krewetki. Świeże krewetki smażymy 1,5 minuty z każdej strony, mrożone 2 minuty z każdej strony.

Po tym czasie zdejmujemy krewetki z patelni na papierowy ręcznik.

Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną żółtą i czerwoną paprykę, czerwoną cebulę, papryczkę piri-piri. Gdy cebula i papryka się zeszklą (2 minuty) dorzucamy posiekany czosnek, imbir i dymkę. Po minucie dorzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Smażymy aż pomidorki będą się lekko rozpadać – ok. 3 minuty.

W czasie, gdy warzywa się smażą wyciskamy sok z jednej limonki. Następnie dorzucamy do warzyw usmażone wcześniej krewetki. W osobnej misce łączymy składniki sosu: 100 ml Mirin (jeżeli nie mamy Mirin można użyć Sake i miodu), 100 ml sosu sojowego, sok z jednej limonki i łyżkę oleju sezamowego. Dokładanie mieszamy i wlewamy sos na patelnię. Całość smażymy tylko minutę.

Krewetki wykładamy na talerze i podajemy ze świeżą bagietką pszenną.

Tags

  • krewetki
  • mirin

Nawigacja wpisu

Pierś z kaczki w sosie z czerwonego wina
Faszerowane pieczarki

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up