i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  24/04/2019

Kurczak z kapustą Pak Choi

5/5 - (1 vote)

4 Porcje | Czas przygotowania 60 min

SKŁADNIKI
1 sztuka / podwójnej piersi z kurczaka
1 sztuka / papryki słodkiej
2 sztuki / marchewki
1 sztuka / szalotki
3 łyżki / grzybów mun
1 ząbek / czosnku
1/2 opakowania / makaronu Chow Mein
3 łyżki / oliwy z oliwek
1 łyżka / białego sezamu
Sól, pieprz kolorowy
MARYNATA
2 ząbki / czosnku
1 łyżeczka / imbiru (świeżego)
1 sztuka / papryczki chilli
2 łyżki / sosu ostrygowego
2 łyżki / sosu sojowego
SOS
4 łyżki / wody
2 łyżki / sosu ostrygowego
3 łyżki / sosu sojowego
1 łyżka / octu ryżowego

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Przed przygotowywaniem dania warto pozostawić pierś kurczaka w marynacie na 30 min. Pierś z kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić w 2 cm plastry. W misce wymieszać składniki marynaty: 2 ząbki czosnku rozgniecione, posiekany imbir, pokrojona papryczka chilli (z ziarenkami), 2 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka miodu, pieprz kolorowy. Pokrojoną pierś z kurczaka dodajemy do marynaty, dokładnie mieszamy obtaczając każdy kawałek mięsa.

W czasie gdy mięso się marynuje, grzyby mun zalewamy wrzątkiem i gotujemy 20 min oraz przygotowujemy pozostałe składniki. Szalotkę kroimy w półtalarki, marchewkę w plasterki, a słodką paprykę w słupki. Kapustę Pak Choi dzielimy na liście, dokładnie myjemy i kroimy w słupki. Grzyby mun po ugotowaniu kroimy na mniejsze części. W osobnym naczyniu łączymy składniki na sos: woda, sos ostrygowy, sos sojowy i ocet ryżowy.

Następnie na wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę dodajemy posiekaną szalotkę, gdy się zeszkli dorzucamy rozdrobniony czosnek. Po 30 sekundach dorzucamy pokrojoną marchewkę, słodką paprykę i grzyby mun. Warzywa odrobinę solimy. Smażymy, aż marchewka zacznie mięknąć a papryka będzie szklista. Następnie dorzucamy zamarynowanego kurczaka wraz z marynatą i dodajemy wcześniej przygotowany sos. Smażymy ok. 5-7 min. Gdy kurczak się usmaży dorzucamy wcześniej umytą i pokrojoną kapustę Pak Choi. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze ok. 5 min.

Danie podajemy z makaronem Chow Mein i prażonym sezamem.

Tags

  • kuchnia chińska
  • kurczak
  • Pak Choi

Nawigacja wpisu

Puree z batata
Pasta z avocado i wędzonym łososiem

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up