i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  03/09/2019

Leczo

Rate this post
8 Porcje | Czas przygotowania 60 min

SKŁADNIKI
400 g / polędwiczek z kurczaka
2 sztuki / kiełbaski myśliwskiej
250 g / kiełbasy kruchej wędzonej
4 sztuki / pomidora malinowego
3 sztuki / kolorowej papryki
1 sztuka / papryki w oliwie
500 g / pieczarek
2 sztuki / cukinii
2 sztuki /białej cebuli
2 ząbki czosnku
½ papryczki chilli
1 l / bulionu drobiowego
1 liść laurowy
4 ziela angielskie
2 łyżeczki / pasty węgierskiej
1 łyżeczka / papryki wędzonej
1 łyżeczka / papryki mielonej
słodkiej
½ łyżki / smalcu
Olej rzepakowy
½ łyżeczki / cukru
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Przygotowanie leczo rozpoczynamy od ugrillowania świeżych papryk. Do tego przepisu polecam użyć trzech kolorowych papryk. Na blaszce do pieczenia układamy papryki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220˚C z opcją grill.

Pieczemy po 10 min z każdej strony. Po 20 min wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy papryki drugą blaszką lub folią aluminiową na kolejne 10 min. Po tym czasie, papryki będą miękkie, a skórka bardzo łatwo z nich zejdzie. Obieramy papryki ze skórki oraz pozbawiamy je nasion. Następnie kroimy w mniejsze kawałki.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Cukinię myjemy i kromy w grubą kostkę. Polędwiczki z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Kiełbasy kroimy w półtalarki. Grillowaną paprykę w oliwie – tu znajdziesz przepis, kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory malinowe sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę

W szerokim garnku, w którym będziemy dusić leczo, bez tłuszczu smażymy pokrojone kiełbasy. Gdy zacznie się z nich wytapiać tłuszcz, dodajemy pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy, aż kiełbasa będzie złota.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy pokrojone polędwiczki z kurczaka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy z obu stron ok. 5 min, a następnie przekładamy do garnka z kiełbasą. Na tej samej patelni smażymy pokrojone pieczarki ok. 5 min. Doprawiamy je tylko pieprzem.

Po tym czasie przekładamy je do garnka z kiełbasą i kurczakiem. Ostatnim warzywem do obsmażenia jest cukinia. Ją również smażymy 5 min, dodajemy do niej ½ papryczki chilli w kawałku. Cukinię i chilli przekładamy do garnka z resztą składników.

Do garnka ze warzywami i mięsem dorzucamy pokrojone papryki grillowane i paprykę z oliwy.
Dodajemy gorący bulion drobiowy, 2 łyżeczki pasty węgierskiej, świeży liść laurowy i 4 ziela angielskie. Gdy całość się zagotuje, gotujemy pod przykryciem 5 min. W tym czasie na patelni rozpuszczamy ½ łyżki smalcu i przesmażamy łyżeczkę papryki wędzonej i łyżeczkę papryki słodkiej. Zdejmujemy, gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć i dodajemy do garnka. Po 5 min gotowania leczo, dodajemy pokrojone świeże pomidory malinowe. Doprawiamy je ½ łyżeczki cukru oraz solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy jeszcze 15 min od czasu do czasu mieszając.

Leczo podajemy z ryżem jaśminowy. Najsmaczniejsze jest drugiego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą

Tags

  • grilowana papryka
  • pomidory

Nawigacja wpisu

Grillowana papryka
Marynowane śledzie w Porto

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up