i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Ryby  /  18/11/2019

Łosoś na warzywach z sosem kabayaki

Rate this post
4 Porcje | Czas przygotowania 60 min

SKŁADNIKI
500 g / filetu z łososia
100 ml / sosu kabyaki
2 sztuki / marchewki
1 sztuka / czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 sztuka / cukinii
100 g / świeżego groszku cukrowego
15 g / suszonych grzybów mun
100 g / świeżych kiełków fasoli mung
1 sztuka / pomarańczy
1 łyżka / białego sezamu
1 łyżka / czarnego sezamu
2 łyżki / soku z cytryny
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut.
Łososia myjemy i kroimy w mniejsze części. Delikatnie go solimy i skrapiamy sokiem z cytryny oraz sosem kabayaki i odstawaliśmy do zamarynowania na 30 minut do lodówki.
Sos kabayaki możesz kupić gotowy w sklepach z żywnością orientalną lub przygotować samemu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a przepis na ten sos znajdziesz tutaj.

W czasie, gdy łosoś się marynuje przygotowujemy pozostałe składniki. Grzyby mun wraz z wodą przekładamy do garnka i od zagotowania, gotujemy je 20 minut. Po tym czasie odcedzamy je i kroimy w paski.

Marchewki obieramy i kroimy w paski – możesz też, użyć temperówki do warzyw. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cukinię myjemy, kroimy w plastry a następnie w paski. Świeży groszek cukrowy myjemy i odcinamy końcówki. Pomarańczę obieramy i filetujemy.

Piekarnik rozgrzewamy do 110˚C z opcją pieczenie na parze i pieczemy łososia bez przykrycia 10 minut. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, aby piec na parze- kawałki łososia zawijamy w folię aluminiową, piekarnik rozgrzewamy do 180˚C i pieczemy 15-20 min w zależności od grubości ryby.

W woku (lub na patelni) rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i grzyby mun. Smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i po ok. 30 sekundach dodajemy pokrojoną marchewkę. Gdy marchewka będzie szklista, po ok. 3 minutach dodajemy cukinię, groszek cukrowy i świeże kiełki fasoli mung. Smażymy kolejne 5 min, po czym dodajemy filety z pomarańczy i pozostały sos kabayaki. Całość smażymy na wysokim ogniu nie dłużej niż 3 minuty

Na suchej patelni prażymy łyżkę białego i czarnego sezamu.

Na talerz wykładamy warzywa z łyżką sosu, na warzywa układamy łososia, którego oprószamy uprażonym sezamem. Możemy dodać jeszcze kiełki buraka na wierzch łososia.

Tags

  • kabayaki
  • łosoś

Nawigacja wpisu

Sos kabayaki
Tarta z kwiatami cukinii

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up