
2 Porcje | Czas przygotowania 45 min
SKŁADNIKI
250 g / fileta z łososia
2 łyżki / białego sezamu
2 łyżki / czarnego sezamu
250 g / makaronu Chow Mein
1 puszka / pomidorów cherry
1 sztuka / szalotki
2 ząbki / czosnku
1 łyżka / balsamico
100 ml / białego wina
1 łyżeczka cukru
1 łyżka / soku z cytryny
Sól, pieprz
1 pęczek / rzodkiewki
4 sztuki / młodej marchewki
1 sztuka / cukinii
1 sztuka / kalarepy
3 sztuki / dymki
1 łyżka / masła klarowanego
Oliwa z oliwek
MARYNATA
3 łyżki / sosu sojowego
1 łyżeczka / miodu
1 łyżeczka / sosu rybnego
½ łyżeczki / mielonego imbiru
Skórka z jednej cytryny

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Łososia myjemy i osuszamy. Dzielimy na trzy porcje. Przygotowujemy marynatę. Do naczynia, w którym będziemy marynować łososia dajemy sos sojowy, sos rybny, imbir mielony, miód i skórkę z jednej cytryny. Dokładnie mieszamy. Kawałki łososia dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy z marynatą na min. godzinę do lodówki.

W czasie, gdy łosoś się marynuje przygotowujemy sos do makaronu. Szalotkę kroimy w półtalarki, a ząbki czosnku w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy szalotkę i czosnek.

Gdy się zeszklą wlewamy pomidorki cherry z puszki. Następnie dodajemy cukier, sól, białe wino i balsamico. Całość redukujemy ok. 10 min. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron, 1,5 l z jedną łyżką soli. Gdy woda się zagotuje wsypujemy makaron i gotujemy 5 min. Po tym czasie odsączamy makaron i dodajemy go do naszego sosu. Całość dusimy ok. 2 min.

Dodatkiem do łososia są duszone warzywa. Marchewkę, kalarepę obieramy i myjemy. Cukinię myjemy. Cukinię, marchewkę i kalarepę kroimy w paski za pomocą obieraczki do warzyw.
Rzodkiewki pozbawiamy liści i ogonków, myjemy i kroimy na pół. Dymki myjemy i kroimy na pół.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Następnie wrzucamy dymkę i rzodkiewki.
Smażymy ok. 3 min. Po tym czasie wrzucamy marchewkę, kalarepę i cukinię. Smażymy kolejne 5 min.

Na talerzu mieszamy 2 łyżki białego i czarnego sezamu. Panierujemy zamarynowanego łososia w sezamie.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy łososia po 2 min. od strony skóry i z przeciwnej, rozpoczynając od skóry. I po 1 min. z boku.
Łososia serwujemy z makaronem Chow Mein i duszonymi warzywami




