i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Owoce morza  /  31/05/2019

Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym

5/5 - (1 vote)
2 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI
225 g / krewetek
1 puszka / pomidorów
1 sztuka / szalotki
2 ząbki / czosnku
15 sztuk / czarnych oliwek
1 sztuka / bakłażana
½ łyżeczki / cukru
1 łyżka / balsamico
50 ml / białego wina
Sok z cytryny
200 g / makaronu penne
6 sztuk / pomidorów koktajlowych
1 pęczek / natki pietruszki
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz kolorowy

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Bakłażana myjemy i kroimy na 1 cm plastry. Każdy z plastrów solimy z obu stron i odkładamy na 20 min.
W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron.
Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek po czym dodajemy szalotkę i czarne oliwki. Gdy szalotka się zeszkli dodajemy czosnek i po 30 sek. dodajemy krewetki. Smażmy, aż krewetki będą rumiane z obu stron. Następnie zdejmujemy krewetki z patelni, pozostawiając na niej szalotkę, oliwki i czosnek. Na patelnię dodajemy pomidory w puszce. Do pomidorów dodajemy cukier i odrobinę soli. Gdy pomidory zagotują się dodajemy białe wino, balsamico i sok z cytryny. Redukujemy sos przez kilka minut. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy przekrojone na pół pomidorki  koktajlowe.
W czasie, gdy sos się redukuje wcześniej usmażone krewetki obieramy – pozbawiamy ogonków.
Po 20 min. wcześniej pokrojonego i osolonego bakłażana delikatnie wycieramy z nadmiaru soli i goryczki. Grillujemy go na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
Do przygotowanego wcześniej sosu dodajemy obrane krewetki, ugotowany makaron i dusimy ok. 2 min. Po tym czasie zdejmujemy sos z ognia, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Makaron z krewetkami przekładamy na talerz, na wierzch układamy ugrillowanego bakłażana.

Tags

  • bakłażan
  • krewetki
  • makaron
  • sos pomidorowy

Nawigacja wpisu

Stek z tuńczyka z puree gruszkowym
Tatar

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up