i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Wegetariańskie  /  27/02/2021

Makaron z sosem z boczniaka

Rate this post

4 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI

250 g / boczniaków
1 sztuka / cebuli
1 ząbek czosnku
3 duże kapary
1 sztuka / papryczki piri piri
200 ml / śmietanki 30%
100 ml / białego wytrawnego wina
1 łyżeczka / soku z cytryny
1 pęczek natki pietruszki
Gałka muszkatołowa
Biały pieprz
Sól
250 g / makaronu orecchiette
1 łyżka / masła klarowanego

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Boczniaki dokładnie oczyszczamy i kroimy w paski. Cebulę ubieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Papryczkę piri piri myjemy i drobno siekamy. Jeżeli chcesz łagodniejszą wersję sosu, pozbądź się nasionek w papryczce. Owoce kaparów kroimy w plastry.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną cebulę, kapary i papryczkę piri piri. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dorzucamy pokrojone boczniaki. Grzyby smażymy ok. 10 minut, aż boczniaki będą miękkie. Od czasu do czasu mieszamy grzyby na patelni.

Po tym czasie wlewamy na patelnię białe wino. Gdy wino się zagotuje, a alkohol odparuje dodajemy 200 ml śmietanki 30% i łyżeczkę soku z cytryny. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 minut tak, aby sos się lekko zredukował.

Doprawiamy sos gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. Gdy sos jest gotowy dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

W czasie, gdy boczniaki się smażą nastawiamy wodę i gotujemy makaron.

Ugotowany makaron dodajemy do sosu na patelnię i delikatnie mieszamy. Wkładamy na talerze i posypujemy świeżo tartym parmezanem.

Tags

  • boczniaki
  • makaron
  • orecchiette
  • pasta

Nawigacja wpisu

Kiełbasa myśliwska z warzywami
Dorada z patelni

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up