i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Wegetariańskie  /  05/05/2020

Makaron z zielonymi warzywami

Rate this post
4 Porcje | Czas przygotowania 40 min

SKŁADNIKI

500 g / makaronu fusilli (lub inny ulubiony)
1 sztuka / cukinii
1 sztuka / cebuli
2 ząbki czosnku
1 sztuka / zielonej chilli
1 puszka / groszku extra drobnego
1 puszka / zielonej fasolki szparagowej
1 puszka / pulpy pomidorowej
250 ml / bulionu warzywnego
250 g / serka mascarpone
4 łyżki / tartego parmezanu
2 łyżki / oliwy z oliwek
½ łyżeczki / cukru
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Cukinię myjemy i kroimy w półtalarki. Zielone chilli oraz czosnek kroimy w pasterki.

Zielony groszek i fasolkę przekładamy z puszki na sitko, aby odsączyć.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę, zielone chilli oraz czosnek. Gdy tylko cebula się zeszkli – ok. 2 minuty, dokładamy pokrojoną cukinię. Smażymy cukinię, aż będzie miękka – ok. 10 minut.
Gdy cukinia jest już miękka, dodajemy do niej jedną puszkę pulpy pomidorowej oraz 250 ml bulionu warzywnego. Bulion warzywny gotuję wcześniej i przechowuję mrożony w mniejszych woreczkach, w porcjach na sos lub zupę. Przepis na bulion warzywny znajdziesz tutaj. Do pomidorów dodajemy ½ łyżeczki cukru, odrobinę soli oraz pieprzu. Dodajemy także odsączony groszek i fasolkę szparagową. Całość redukujemy 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

W czasie, gdy sos się redukuje wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go, tak aby był al dente. Świetnie do tego sosu sprawdzi się makaron fusilli, ale możesz użyć dowolnego, ulubionego makaronu.

Gdy sos się zredukuje, dodajemy do niego serek mascarpone i delikatnie mieszamy, aby nie było grudek. Sos podgrzewamy jeszcze 2 minuty, a następnie dodajemy wcześniej ugotowany makaron. Sos z makaronem zostawiamy na patelni jeszcze na minutę. Po tym czasie przekładamy makaron z sosem na talerze i posypujemy świeżo tartym parmezanem.

Tags

  • bulion warzywny
  • cukinia
  • groszek

Nawigacja wpisu

Omlet z cukinią
Omlet z boczniakami

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up