i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Bez kategorii, Desery  /  19/04/2020

Mazurek z białą czekoladą

Rate this post
8 Porcje | Czas przygotowania 60 min

SKŁADNIKI

110 g / mąki pszennej
110 g / mielonych migdałów
110 g / masła
1 łyżka / stewii
2 sztuki / żółtek
Skóra z jednej limonki
KREM:
250 g / serka mascarpone
200 g / białej czekolady
2 łyżki / masła
Sok z limonki
Barwnik spożywczy

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przesiania mąki pszennej na stolnicę. Do mąki dodajemy tarte migdały, stewię, żółtka i zimne masło starte na tarce na grubych oczkach. Jak najszybciej zagniatamy ciasto, pod koniec zagniatania dodajemy skórkę startą z jednej limonki.

Gdy ciasto osiągnie właściwą konsystencję przekładamy je w woreczek foliowy i na min. 15 min. wkładamy do zamrażalnika.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto, przekładamy je na papier do pieczenia i rozwałkowujemy do takiej średnicy, aby wypełniło formę do pieczenia.

Następnie przekładamy ciasto wraz z papierem do formy. Odcinamy wystające poza formę kawałki papieru i wyrównujemy brzegi ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni.

Następnie układamy na nim papier do pieczenia, na który wysypujemy ryż lub fasolę, aby obciążyć ciasto. Tak przygotowane ciasto pieczemy 10 min. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie z ryżu lub fasoli, temperaturę obniżamy do 180°C i pieczemy jeszcze 15 minut.

Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. W małym rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Na rozpuszczone masło wrzucamy połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę. Rozpuszczamy czekoladę cały czas mieszając. Mascarpone przekładamy do misy robota i na wolnych obrotach mieszamy je. Następnie małymi partiami dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę cały czas mieszając. Po dodaniu czekolady dodajemy sok z jednej limonki. Gdy krem będzie gładki – mascarpone nie będzie miało grudek, dodajemy barwnik spożywczy, aby uzyskać dowolny kolor kremu.

Tak przygotowany krem przekładamy na ostudzone ciasto. Dokładnie wyrównujemy powierzchnię. Wierz ciasta dekorujemy płatkami migdałów. Ciasto odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny, aby się schłodziło, a krem stężał.

Tags

  • mascarpone
  • mazurek
  • stewia
  • wielkanoc

Nawigacja wpisu

Zapiekane jajko w awokado
Sałatka z cebulkam i szynką

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up