
2 Porcje | Czas przygotowania 20 min
SKŁADNIKI
1 kg / świeżych muli
1 sztuka / czerwonej cebuli
1 sztuka / papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
1 sztuka / papryczki chilli
3 liście pora (zielona część)
1 trawa cytrynowa
Garść świeżych kiełków fasoli Mung
1 pęczek szczypiorku
Świeży imbir
Limonka
125 ml / sosu sojowego
125 ml / mirin
200 ml / wody
1 łyżka / oleju sezamowego
1 łyżka / sosu rybnego
1 łyżka / octu ryżowego

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Mule dokładnie myjemy za pomocą szczoteczki. Odrzucamy martwe – te które są otwarte.
W tym daniu ważne jest, aby wszystkie składniki posiekać lub pokroić bardzo cienko. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Czerwoną cebulę obieramy i roimy w cienkie piórka. Czerwoną słodką paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w bardzo cienkie paski. Można to zrobić za pomocą mandoliny. Papryczkę chilli kroimy w cienkie plastry. Liście pora dokładnie myjemy, a następnie drobno siekamy. 3 cm kawałek imbiru obieramy i kroimy w wąskie słupki. Trawę cytrynową miażdżymy np. za pomocą noża – odda wtedy więcej aromatu, a następnie dolną część drobno siekamy. Resztę użyjemy w całości.

W osobnym naczyniu mieszamy płynne składniki sosu: 125 ml sosu sojowego, 125 ml mirin, 200 ml wody, sok z jednej limonki, łyżkę oleju sezamowego, łyżkę octu ryżowego i łyżkę sosu rybnego.

W dużym garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone warzywa: czerwoną cebulę, czerwoną, słodką paprykę, papryczkę chilli, imbir, pora, trawę cytrynową pokrojoną i resztę łodygi. Dorzucamy 4 liście kafiru i podsmażamy całość ok. 2 minut.

Po tym czasie dolewamy wcześniej wymieszany sos i dorzucamy garść kiełków fasoli Mung.

Gdy tylko sos się zagotuje, dorzucamy wcześniej umyte mule. Przykrywamy garnek pokrywką i od czasu, do czasu potrząsając nim gotujemy, aż wszystkie mule się otworzą – ok. 5 minut.

Tak przygotowane mule podajemy z posiekanym szczypiorkiem i bagietką.

