i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Owoce morza  /  09/03/2020

Mule po Tajsku

Rate this post
2 Porcje | Czas przygotowania 20 min

SKŁADNIKI

1 kg / świeżych muli
1 sztuka / czerwonej cebuli
1 sztuka / papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
1 sztuka / papryczki chilli
3 liście pora (zielona część)
1 trawa cytrynowa
Garść świeżych kiełków fasoli Mung
1 pęczek szczypiorku
Świeży imbir
Limonka
125 ml / sosu sojowego
125 ml / mirin
200 ml / wody
1 łyżka / oleju sezamowego
1 łyżka / sosu rybnego
1 łyżka / octu ryżowego

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Mule dokładnie myjemy za pomocą szczoteczki. Odrzucamy martwe – te które są otwarte.
W tym daniu ważne jest, aby wszystkie składniki posiekać lub pokroić bardzo cienko. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Czerwoną cebulę obieramy i roimy w cienkie piórka. Czerwoną słodką paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w bardzo cienkie paski. Można to zrobić za pomocą mandoliny. Papryczkę chilli kroimy w cienkie plastry. Liście pora dokładnie myjemy, a następnie drobno siekamy. 3 cm kawałek imbiru obieramy i kroimy w wąskie słupki. Trawę cytrynową miażdżymy np. za pomocą noża – odda wtedy więcej aromatu, a następnie dolną część drobno siekamy. Resztę użyjemy w całości.

W osobnym naczyniu mieszamy płynne składniki sosu: 125 ml sosu sojowego, 125 ml mirin, 200 ml wody, sok z jednej limonki, łyżkę oleju sezamowego, łyżkę octu ryżowego i łyżkę sosu rybnego.

W dużym garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone warzywa: czerwoną cebulę, czerwoną, słodką paprykę, papryczkę chilli, imbir, pora, trawę cytrynową pokrojoną i resztę łodygi. Dorzucamy 4 liście kafiru i podsmażamy całość ok. 2 minut.

Po tym czasie dolewamy wcześniej wymieszany sos i dorzucamy garść kiełków fasoli Mung.

Gdy tylko sos się zagotuje, dorzucamy wcześniej umyte mule. Przykrywamy garnek pokrywką i od czasu, do czasu potrząsając nim gotujemy, aż wszystkie mule się otworzą – ok. 5 minut.

Tak przygotowane mule podajemy z posiekanym szczypiorkiem i bagietką.

Tags

  • kuchnia tajska
  • mule

Nawigacja wpisu

Pstrąg na parze z warzywami
Sałatka z krewetkami i mango
All rights reserved. Copying and distribution of photos or content without the permission of iLoveCooking.pl is prohibited.
made by m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up