
2 Porcje | Czas przygotowania 15 min
SKŁADNIKI
1 kg / świeżych muli
1 sztuka / szalotki
2 ząbki / czosnku
1 puszka / pomidorów
15 sztuk / czarnych oliwek
1 sztuka / papryczki chilli
200 ml / śmietanki 30%
½ łyżeczki / cukru
2 łyżki / tartego parmezanu
1 łyżka / masła klarowanego
1 łyżka / oliwy z oliwek
200 ml / białego wina
Sok z ½ cytryny
Sól, pieprz kolorowy

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Mule dokładnie myjemy. Odrzucamy martwe – te które są otwarte.
Szalotkę obieramy i kroimy w półtalarki.
Papryczkę chilli myjemy i kroimy w talarki razem z nasionami. Czosnek obieramy.
W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło klarowane. Następnie wrzucamy szalotkę, papryczkę chilli i czarne oliwki (całe).
Gdy szalotka się zeszkli dodajemy wyciśnięty czosnek i po ok. 30 sekundach dodajemy pomidory w puszce. Dodajemy cukier i sok z cytryny.
Gdy pomidory się zagotują wlewamy wino i redukujemy. Używamy białego wytrawnego, lekkiego wina. Gdy alkohol odparuje dodajemy śmietankę i parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem kolorowym. Gdy sos zacznie gęstnieć wrzucamy wcześniej wyczyszczone mule. Garnek przykrywamy i gotujemy mule pod przykryciem aż wszystkie się otworzą, ok. 5 min. Od czasu do czasu potrząsając przykrytym garnkiem.






