i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Przystawki  /  20/07/2019

Ostrygi

5/5 - (1 vote)
ostrygi
2 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI
12 sztuk / ostryg
1 sztuka / cytryny
Lód
DRESSING 1
1 sztuka / szalotki
50 ml / octu z czerwonego wina
DRESSING 2
½ sztuki / czerwonej cebuli
50 ml / octu z białego wina

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Ostrygi kupujemy świeże, ich muszle muszą być mocno zamknięte. Chociażby lekko otwarte, nie nadają się do spożycia. Po ich otworzeniu, woda w muszli musi być i być przejrzysta oraz pachnieć morzem. Ostrygi zachowują swoją świeżość do ok. 10 dni po wyłowieniu, pod warunkiem, że są właściwie przechowywane. A najsmaczniejsze będą ok. 4 dnia po wyłowieniu.
Ostrygi muszą być przechowywane w chłodzie, najlepiej na lodzie.

nóż do ostryg

Każda muszla ostrygi z jednej strony jest wypukła, a z drugiej płaska. Przechowujemy je zawsze ułożone wypukłą stroną do dołu, aby sok, który znajduje się w muszli nie wypłynął.
Ostrygi należy otworzyć na pół godziny przed podaniem. Zaczynamy od delikatnego przepłukania muszli. Do otwierania ostryg potrzebny będzie specjalny nóż, mały, ostry o spiczastym końcu.

Muszlę trzymamy poziomo, wypukłą stroną do dołu. Najlepiej trzymać ostrygi przez ściereczkę, aby się nie pokaleczyć. Czubek noża wbijamy w więzadło łączące obie połówki muszli. Obracamy nóż wahadłowo, w lewo i prawo podważając górną muszlę do momentu aż się otworzy. Usłyszymy charakterystyczny dźwięk.
Następnie delikatnie przecinamy mięsień łączący obie muszle i podnosimy górną, usuwamy ją.

 

Wylewamy wodę, która jest w muszli. Nie płuczemy! Następnie odcinamy ostrygę od muszli i odstawiamy na półmisek z lodem, na którym będziemy serwować ostrygi. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe muszle. W czasie, gdy ostrygi czekają, ok. 30 min wypompują nową wodę, słodszą. To z nią spożywamy ostrygi.
Cytrynę kroimy na ćwiartki i układamy na półmisku wraz z ostrygami. Szalotkę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki, a następnie zalewamy octem z czerwonego wina. Czerwoną cebulę również kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miseczki i zalewamy białym octem winnym.
Ostrygi jemy skropione sokiem z cytryny i jednym z dressingów. Znakomicie smakują również z cytryną i kroplą oliwy. Tak przygotowane ostrygi podajemy z białym winem.

  • ostrygi

Tags

  • ocet winny
  • ostrygi

Nawigacja wpisu

Tarta z wędzonym łososiem
Burgery wołowe

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up