i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Desery  /  17/02/2021

Pączki

Rate this post

24 pączki | Czas przygotowania 180 min

SKŁADNIKI

600 g / maki pszennej
1,5 szklanki / mleka
30 g / świeżych drożdży
100 g cukru
8 żółtek
5 białek
50 g / masła
10 g cukru z prawdziwą wanilią
Skórka z jednej pomarańczy
50 ml / spirytusu
Konfitura do nadziewania
1 kg smalcu
LUKIER
Sok z jednej pomarańczy
1,5 szklanki / cukru pudru

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Wszystkie składniki do przygotowywania pączków
powinny mieć temperaturę pokojową więc warto wyjąć je wieczorem, dzień przed smażeniem.
Z 8 jajek oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wraz z 100 g cukru i 10g cukru z prawdziwą wanilią ubijamy na puszystą masę. Do przygotowania pączków zostawiamy 5 białek. Pozostałe przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Można je wykorzystać do przygotowania np. makaroników.

W osobnym naczyniu kruszymy świeże drożdże. Mleko podgrzewamy do temp. Ok. 40°C i ½ szklanki zalewamy drożdże, dokładnie mieszając tak aby się rozpuściły. Pozostałą część mleka zagotowujemy. Z 600 g mąki pszennej bierzemy jedną szklankę, którą będziemy zaparzać mlekiem. Małymi porcjami dosypujemy szklankę mąki do gorącego mleka, cały czas energicznie mieszając, tak aby nie powstały grudki. Jeżeli grudki będą małe, będzie można się ich pozbyć w dalszym etapie. Do tak zaparzonej mąki dodajemy masę z żółtek i cukru. Gdyby jednak grudek z mąki było dużo, jedynym ratunkiem będzie przetarcie powstałej masy przez sito.

Gdy masa będzie gładka dodajemy rozpuszczone w mleku drożdże. W osobnej misce ubijamy 5 białek na sztywną pianę. Ubitą pianę z białek dodajemy do wcześniej przygotowanej masy z mąki i żółtek, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Gdy masa podwaja swoją objętość sparzamy wrzątkiem jedną pomarańczę i ocieramy ze skórki oraz w małym rondelku rozpuszczamy 50 g masła i odstawiamy do ostygnięcia. Po 30 minutach wyrastania masy dodajemy resztę mąki, skórkę otartą z pomarańczy i 25 ml spirytusu. Spirytus dodany do ciasta uniemożliwia podczas smażenia wchłanianie tłuszczu przez pączki. Całość dokładnie mieszamy w robocie kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. Po ok. 10 minutach zagniatania, małymi porcjami dodajemy przestudzone, rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy, aż będzie odstawało od brzegów miski – min. 15 minut. Tak przygotowane ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę.

Delikatnie zagniatamy, a następnie za pomocą łopatki odrywamy małe kulki, które rozpłaszczamy, nadziewamy konfiturą i sklejamy delikatnie tocząc, aby powstały kształtne pączki.

Tak przygotowane pączki przekładamy na deskę lub sito oprószone mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

W garnku, w którym będziemy smażyć pączki rozpuszczamy 1 kg smalcu i 25 ml spirytusu. Dodatek spirytusu do smalcu zniweluje jego zapach. Gdy smalec osiągnie temperaturę 170-175°C, zmniejszamy ogień i wrzucamy pączki. Pączki smażymy w dobrze rozgrzanym tłuszczu, ale na małym ogniu. Jeżeli tłuszcz będzie za zimy, pączki będą go chłonęły. Jeżeli natomiast tłuszcz będzie za gorący, pączki na zewnątrz bardzo szybko się usmażą, a w środku będą niedosmażone

Smażymy po 4 pączki na porcję. Gdy pączki będą złote przekręcamy na drugą stronę drewnianym patyczkiem i gdy druga strona również będzie złota, wyjmujemy pączki na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Jeszcze ciepłe pączki polewamy wcześniej przygotowanym lukrem. Lukier przygotowujemy dodając do soku z jednej pomarańczy ok. 1,5 szklanki cukru pudru. Cukier do soku dodajemy małymi porcjami i dokładnie mieszamy aż otrzymamy gęsty lukier.

Take a look at this: Understanding Tadalafil: A Comprehensive Guide for Informed Decisions

Tags

  • drożdżowe
  • pączki
  • tłusty czwartek

Nawigacja wpisu

Bułki drożdżowe z kurczakiem
Konfitura z czerwonej cebuli

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up