i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dodatki  /  09/09/2020

Pesto bazyliowe

Rate this post
1 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI

1 pęczek bazylii
3 łyżki / orzechów pinii
1 ząbek czosnku
50 g / sera parmezan
30 g / sera pecorino
80 ml / oliwy z oliwek
1 łyżeczka / soku z cytryny
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Przygotowanie pesto rozpoczynamy od uprażenia na suchej patelni orzeszków pinii. Orzeszki co chwilę mieszamy, tak aby się nie przypaliły. Zdejmujemy z patelni, gdy będą złote. Ząbek czosnku obieramy. Pesto możemy przygotowywać w dużym moździerzu lub w blenderze.

Do blendera wrzucamy obrany ząbek czosnku oraz uprażone orzeszki pinii. Blendujemy. Następnie dodajemy listki bazylii i ponownie blendujemy.

Kolejnym składnikiem, który dodajemy jest starty ser parmezan i pecorino. Zamiast parmezanu możemy użyć sera grana padano.

Całość dość krótko blendujemy.

Następnie dodajemy oliwę, ale partiami.

Na koniec doprawiamy pesto solą i pieprzem oraz jedną łyżeczką soku z cytryny.

Tak przygotowane pesto jest gotowe do użycia. Możemy je jednak również przechować. W tym celu przekładamy pesto do słoika, a następnie zalewamy je oliwą (0,5 cm warstwa wystarczy). Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowane pesto zachowa świeżość ok. 5-7 dni.

Tags

  • bazylia
  • orzeszki pinii
  • parmezan
  • pecorino
  • pesto

Nawigacja wpisu

Kurczak z warzywami w stylu marokańskim
Placuszki z dyni

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up