i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Ryby  /  18/05/2021

Pieczona makrela z warzywami

Rate this post

2 Porcje | Czas przygotowania 45 min

SKŁADNIKI

2 świeże makrele
½ sztuki / cukinii
1 sztuka / czerwonej słodkiej papryki
1 sztuka / czerwonej cebuli
3 sztuki / ziemniaków
1,5 łyżki / suszonego rozmarynu
4 sztuki / suszonych pomidorów
1 łyżeczka / soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki / oliwy z suszonych
pomidorów
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Makrelę myjemy i osuszamy. Odcinamy głowy, a następnie z jednej strony robimy trzy nacięcia. Rybę solimy w środku.

Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a
następnie dodajemy do pokrojonych suszonych pomidorów. Do pomidorów i czosnku dodajemy
jeszcze łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę oliwy z suszonych pomidorów oraz ½ łyżki suszonego
rozmarynu. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowaną marynatą nacieramy rybę w środku oraz wkładamy w nacięcia na skórze. Odkładamy, aby się marynowała. W tym czasie przygotowujemy warzywa.

Cukinie myjemy i kroimy w półtalarki. Paprykę myjemy i kroimy w krążki, ale bez gniazda nasiennego. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w nieduże plastry. Pokrojone warzywa wkładamy do brytfanki, w której będziemy piec danie. Doprawiamy je solą, łyżką suszonego rozmarynu oraz 2 łyżkami oliwy z suszonych pomidorów. Dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane warzywa wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 10 minut. Jeżeli danie przygotowujemy bez ziemniaków, nie podpiekamy wcześniej warzyw tylko wstawiamy je razem z makrelą do piekarnika.

Po 10 minutach w piekarniku wyjmujemy warzywa, mieszamy je i układamy na nich zamarynowane makrele. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180°C i wstawiamy warzywa z
makrelami na 20 minut.
Po tym czasie danie jest gotowe.

Tags

  • makrela
  • pieczona makrela
  • pieczona ryba

Nawigacja wpisu

Risotto warzywne
Zapiekanka warzywna w cieście francuskim

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up