i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  19/09/2019

Pieczone gołąbki

Rate this post
14 Porcji | Czas przygotowania 360 min

SKŁADNIKI
500 g / piersi z indyka
500 g / mięsa gulaszowego z indyka
1 główka kapusty włoskiej
1 szklanka / białego ryżu
1 jajko
1 sztuka / cebuli
1 łyżeczka / pieprzu cayenne
Olej rzepakowy
Sól, pieprz
SOS
3 sztuki / czerwonej papryki
2 sztuki / pomidora
3 łyżki / passaty pomidorowej
2 gałązki tymianku
1 liść laurowy
1 ząbek czosnku
1 sztuka / szalotki
1 łyżka / balsamico
1 łyżka / soku z cytryny
½ łyżeczki cukru
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Mięso z indyka kupujemy w kawałku i mielimy – sami lub jeżeli nie mamy takiej możliwości, kupując w sklepie zawsze możesz poprosić o zmielenie wybranego kawałka. Mięso przekładamy do dużej miski. Szklankę ryżu gotujemy w osolonej wodzie – na szklankę ryżu, dwie szklanki wody. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na złoto. Tak podsmażoną cebulę dodajemy do mięsa. Ugotowany ryż równieżdodajemy do mięsa.

Na blaszce do pieczenia układamy trzy czerwone papryki i dwa pomidory. Piekarnik rozgrzewamy do 220˚C z opcją grill i pieczemy warzywa, po 10 min z każdej strony. Po 20 min w piekarniku,
wyjmujemy warzywa i przykrywamy je folią aluminiową na min. 10 min. Po tym czasie obieramy paprykę i pomidora ze skórki

W szerokim i wysokim garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli. Z kapusty zdejmujemy pierwsze liście i myjemy ją. Wycinamy głąb. Będziemy sparzać kapustę. Możemy sparzać każdy liść osobno lub włożyć całą główkę kapusty do garnka i zdejmować liście, gdy są elastyczne.

Ze sparzonych liści wycinamy twardą „żyłę”. Do zwinięcia gołąbków wykorzystamy, duże liście – na kilogram mięsa ok. 14 sztuk. Mniejsze sparzone liście drobno siekamy i dodajemy do mięsa

Mięso na gołąbki doprawiamy. Dodajemy jedno jajko, łyżeczkę pieprzu cayenne, sól i czarny pieprz. Bardzo dokładnie wyrabiamy mięso, aby składniki się połączyły. Aby sprawdzić, czy mięso jest wystarczająco doprawione, polecam usmażyć z niego małego kotlecika przez składaniem gołąbków. Wtedy będziemy mieli pewność czy mięso jest odpowiednio doprawione.

Zawijamy gołąbki. Na każdy liść kapusty włoskiej układamy kulę za wyrobionego mięsa i bardzo ciasno zawijamy.

Tak zawinięte gołąbki układamy w naczyniu, w którym będziemy je piec.

Naczynie do pieczenia nie może być za duże. Jeżeli gołąbki w naczyniu ułożymy zbyt luźno, rozpadną się podczas pieczenia.

Gdy gołąbki są już zawinięte, przygotowujemy sos do ich pieczenia. Szalotkę obieramy i kroimy w półtalarki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ugrillowaną wcześniej paprykę i pomidory, kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną szalotkę, dwie całe gałązki tymianku i liść laurowy.

Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy czosnek i po ok. 30 sekundach wrzucamy pokrojoną paprykę i pomidory. Dodajemy 3 łyżki passaty pomidorowej, łyżkę balsamico, pół łyżeczki cukru i łyżkę soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Sos gotujemy, aż zredukujemy 1/3 całości – ok. 10-15 min.

Sosem zalewamy ułożone w naczyniu do pieczenia gołąbki, tak aby gołąbki były nim przykryte. Jeżeli gołąbki nie będą przykryte sosem, kapusta na gołąbkach się przypali.

Piekarnik rozgrzewamy do 180˚C i wstawiamy gołąbki. Nie przykrywamy ich. Gołąbki pieczemy 1,5h. Najlepsze są kolejnego dnia. Do ich podania należy przygotować drugi sos, ponieważ ten w którym się piekły – gołąbki wchłonęły. Polecam sos z pieczonych pomidorów – przepis znajdziesz tutaj.

Tags

  • kuchnia polska
  • mięso mielone
  • papryka
  • pieczone pomidory
  • pomidory
  • włoska kapusta

Nawigacja wpisu

Sos z pieczonych pomidorów
Carpaccio z borowika

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up