i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  18/10/2019

Pierogi z mięsem

Rate this post
8 Porcji | Czas przygotowania 90 min

SKŁADNIKI
1 kg / mąki pszennej
1 sztuka / jajka
400 ml / ciepłej wody
2 łyżki / masła
1 łyżka / śmietany
Szczypta soli
FARSZ
1 kg / mięsa z rosołu
2 sztuki / marchewki z rosołu
6 sztuk / suszonych grzybów
4 liście laurowe
1 łyżeczka / czarnego pieprzu w
ziarnach
Sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 20 min.
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Robimy kopczyk, a w jego środek wbijamy jajko. Dodajemy śmietanę, masło i szczyptę soli. Składniki mieszamy stopniowo dodając ciepłą wodę. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie aksamitne. Po wyrobieniu przykrywamy je odwróconą miską na 30 min.

W czasie, gdy ciasto odpoczywa, przygotowujemy farsz. W moździerzu ucieramy łyżeczkę czarnego pieprzu, 4 liście laurowe i pół łyżeczki soli.

Mięso z rosołu oddzielone od kości (ćwiartki z kurczaka i kaczki), marchewki i namoczone grzyby mielimy w maszynce do mięsa dwa razy.

Po zmieleniu mięsa doprawiamy je utartymi przyprawami. Próbujemy, jeżeli potrzeba to doprawiamy jeszcze pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy mięso.

Ciasto dzielimy na mniejsze porcie i rozwałkowujemy na stolnicy. Wycinamy okręgi ringiem. Wycięte kółka układamy na dłoni i małą łyżeczką nakładamy farsz na środku. Sklejamy pierogi.
Sklejając pierogi staramy się wyciskać zbędne powietrze, dzięki temu nie będą pękały podczas gotowania.

W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy 3 min. od chwili wypłynięcia ich na wierzch.
Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Nie układamy ich na sobie, aby się nie posklejały.
Pierogi z mięsem podajemy z przesmażoną cebulką.

Tags

  • pierogi

Nawigacja wpisu

Krewetki w sosie tamaryndowym
Zupa z kukurydzy

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up