i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  25/02/2020

Pierś z kaczki w sosie z czerwonego wina

Rate this post
4 Porcje | Czas przygotowania 60 min

SKŁADNIKI
2 sztuki / piersi z kaczki
1 sztuka / dyni piżmowej
100 g / sera pleśniowego blue
4 plasterki / masła
2 łyżeczki / suszonego rozmarynu
Sól morska
SOS
1 sztuka / szalotki
1 ząbek czosnku
3 łyżki / suszonej żurawiny
250 ml / czerwonego wina
250 g / zimnego masła
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Dynię myjemy i kroimy na pół – wzdłuż. Usuwamy pestki za pomocą łyżki. Następnie dynię nacinamy od strony miąższu, tak aby nie przeciąć skóry jak harmonijkę.

Dynię oprószamy solą morską i suszonym rozmarynem. W miejscu, gdzie były pestki układamy ser pleśniowy.

Na każdą połówkę układamy po dwa plasterki masła. Tak przygotowaną dynię wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C – górna grzałka z termoobiegiem na 40 minut.

Pierś z kaczki myjemy i osuszamy. Następnie nacinamy od strony skóry w kratkę, ale tak aby tylko przeciąć skórę a nie mięso. Na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi z kaczki skórą do dołu i smażymy ok. 15 min. Tak, aby tłuszcz ze skóry się wytopił.

Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy max. 2 minuty. Po usmażeniu pierś przekładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy, pieprzymy z obu stron. Nie wylewamy tłuszczu, który się wytopił podczas smażenia kaczki.

Tak przygotowaną kaczkę wstawiamy do piekarnika na 150℃ na ok. 10 min. Jeżeli masz termosondę to, po uzyskaniu 60℃ wewnątrz mięsa pierś jest gotowa.

Podczas, gdy kaczka się piecze przygotowujemy sos. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kaczkę przygotowujemy sos. Jeżeli tłuszczu wytopiło się bardzo dużo przelewamy nadmiar do małego słoiczka i możemy przechowywać w lodówce. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek oraz suszoną żurawinę.

Smażymy chwilę, tak aby szalotka się zeszkliła. Następnie wlewamy czerwone wytrawne wino. Do tego przepisu polecam wino ze szczepu Carmenere. Redukujemy wino o połowę. Po tym czasie dodajemy zimne masło – sos będzie bardziej aksamitny, oraz doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli sos jest bardzo rzadki możemy zagęścić go mąką. Ja preferuję bez mąki. Po minucie sos jest już gotowy.

Tak przygotowaną kaczkę podaję z sosem oraz upieczoną wcześniej dynią i lekką sałatką (roszponka, sałata dębowa) z pomidorami koktajlowymi i rzodkiewką.

Tags

  • Carmenere
  • dynia
  • pierś z kaczki
  • sos z czerwonego wina
  • żurawina

Nawigacja wpisu

Lasagne bolognese
Krewetki z Mirin

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up