i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  12/07/2019

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami

5/5 - (1 vote)

4 Porcje | Czas przygotowania 50 min
SKŁADNIKI
2 sztuki / piersi z kurczaka,
pojedyncze
10 plastrów / szynki parmeńskiej
MARYNATA
4 łyżki / oliwy z suszonych
pomidorów
2 ząbki / czosnku
1 sztuka / papryczki chilli
1 łyżeczka / świeżego imbiru
1 łyżeczka / soli morskiej
1 łyżeczka / czerwonego pieprzu
FARSZ
100 g / suszonych pomidorów
1 sztuka / szalotki
1 ząbek / czosnku
100 g / sera feta
1 łyżeczka / natki pietruszki suszona
½ łyżeczki / płatków chilli
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Piersi z kurczaka myjemy i delikatnie osuszamy. Każdą z piersi nacinamy tak, aby można było je nafaszerować. Przygotowujemy marynatę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na mniejsze części. Papryczkę chilli drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki.
Przygotowane składniki przekładamy do moździerza. Dodajemy sól morską, czerwony pieprz w ziarnach i rozcieramy. Gdy uzyskamy konsystencję papki dodajemy oliwę z suszonych pomidorów.
Mieszamy. Każdą z piersi kurczaka nacieramy naszą marynatą. Przekładamy do pojemnika i odkładamy do lodówki na min. godzinę.
Suszone pomidory kroimy na mniejsze części. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy w rondlu szalotkę, suszone pomidory i czosnek. Ponieważ suszone pomidory mają w sobie oliwę, nie dodajemy żadnego tłuszczu. Smażymy ok. 7 min. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia. Gdy pomidory wystygną dodajemy do nich ser feta. Całość mieszamy. Doprawiamy solą, suszoną natką pietruszki, płatkami chilli i pieprzem. Dokładnie łączymy całość.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy zamarynowane piersi kurczaka. Każdą zamarynowaną pierś owijamy plastrami szynki parmeńskiej. Następnie przekładamy je do rękawa do pieczenia i pieczemy 30 min w piekarniku ustawionym na 200°C.

W czasie, gdy piersi z kurczaka się pieką przygotowujemy sos camembert z suszonymi pomidorami. Przepis na ten sos znajdziesz w kategorii dodatki.
Upieczoną pierś kurczaka podajemy z sosem camembert, młodymi ziemniakami i szparagami ugrillowanymi na maśle klarowanym.

Tags

  • kurczak
  • suszone pomidory

Nawigacja wpisu

Krewetki w białym winie
Kotlety schabowe

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up