i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Wegetariańskie  /  09/09/2020

Placuszki z dyni

5/5 - (1 vote)

4 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI

1 dynia hokkaido
1 sztuka / papryczki chilli
1 ząbek czosnku
2 cm kawałek imbiru
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
½ pomarańczy
1 łyżka / soku z cytryny
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa
Pieprz cayene

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Dynię myjemy i kroimy na pół, a następnie pozbawiamy pestek. Oczyszczone z włókien pestki możemy rozłożyć na papierze i wysuszyć – będą doskonałym dodatkiem do zup lub sałatek.

Wydrążoną dynię kroimy w mniejsze kawałki i obieramy ze skórki. Tak przygotowane kawałki ścieramy na tarce lub w malakserze. Proponuje zrobić to na mniejszych oczkach. Startą dynię przekładamy do dużej miski, w której wymieszamy składniki na placuszki.

Czosnek obieramy i rozgnieciony w prasce dodajemy do startej dyni. Papryczkę chilli drobno siekamy (możemy usunąć nasiona). Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Z ½ pomarańczy wyciskamy sok.

W misce z dynią mieszamy pozostałe składniki: czosnek, imbir, papryczkę chilli, sok z pomarańczy i cytryny. Po wymieszaniu składników dodajemy do masy 3 jajka sól, pieprz, gałkę muszkatołową i w zależności od ostrości papryczki chilli, pieprz cayene. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy 2 szklanki mąki – mąkę dodajemy partiami. Mieszamy wszystko dokładnie.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Na rozgrzanym oleju formujemy za pomocą łyżki placuszki i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Tak przygotowane placki podajemy z jogurtem naturalnym i wędzonym łososiem. Doskonałym dodatkiem do tego dania będzie też grillowana papryka – przepis na grillowaną paprykę w oliwie znajdziesz tutaj.

Tags

  • dynia
  • hokkaido
  • placuszki

Nawigacja wpisu

Pesto bazyliowe
Mule z pesto bazyliowym

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up