i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Ryby  /  28/04/2019

Polędwica z dorsza w sosie pomidorowo-paprykowym

5/5 - (3 votes)

2 Porcje | Czas przygotowania 60 min

SKŁADNIKI

1 polędwica / z dorsza
1 sztuka / pora
1 sztuka / kalarepy
4 sztuki / marchewki
½ sztuki / cukinii
2 łyżki / soku z cytryny
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz cytrynowy

SOS

1 sztuka / szalotki
1 ząbek / czosnku
1 sztuka / papryczki chilli
1 sztuka / słodkiej papryki
1 puszka / pomidorów
3 łyżki / passaty pomidorowej
1 łyżka balsamico
100 ml / białego wina
½ łyżeczki / cukru brązowego
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz cayenne, pieprz kolorowy

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Polędwicę z dorsza myjemy i osuszamy. Następnie z obu stron skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą morską i pieprzem cytrynowym. Tak przygotowanego dorsza odkładamy.

Pora myjemy i kroimy na półtalarki, ale tylko białą część. Marchewkę i kalarepę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cukinię myjemy i kroimy w 3 milimetrowe półtalarki.

Przygotowujemy sos. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Słodką paprykę i papryczkę chilli pozbawiamy nasion, myjemy i kroimy w robną kostkę. W garnuszku rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy szalotkę. Gdy się zeszkli dodajemy wyciśnięty czosnek. Po 30 sekundach dodajemy pokrojoną słodką paprykę i papryczkę chilli. Smażymy, aż papryka się zeszkli ok. 5 min. Następnie dodajemy pomidory z puszki i passatę pomidorową. Gdy pomidory się zagotują dodajemy cukier, wino, balsamico, sól i pieprz. Redukujemy jeszcze przez ok. 7-10 min.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie dodajemy marchewkę i kalarepę. Po 2 min dodajemy cukinię. Po 5 min dodajemy pora. Smażymy, aż por się zeszkli ok. 7 min.

W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie połowę usmażonych warzyw. Warzywa przykrywamy połową sosu. Na sos układamy naszą polędwicę z dorsza. Dorsza przykrywamy resztą warzyw i następnie drugą połową sosu. Na wierzch kładziemy pomidory  koktajlowe na gałązce. Danie pieczemy w piekarniku. Osobiście preferuję 30 min w 90℃ na parze. Jeżeli nie macie takiej możliwości wystarczy 12 min w 180℃ góra/dół.

Tags

  • cukinia
  • dorsz
  • kalarepa
  • papryka
  • pomidory
  • ryba

Nawigacja wpisu

Sos porowy
Tarta cytrynowa

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up