i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  22/08/2019

Polędwiczki wieprzowe w sosie z kiszonych pomidorów

Rate this post
4 Porcje | Czas przygotowania 60 min

SKŁADNIKI
350 g / polędwiczki wieprzowej
Olej rzepakowy
Sól, pieprz
SOS
20 sztuk / kiszonych pomidorów
1 sztuka / białej cebuli
½ sztuki / czerwonej cebuli
1 sztuka / pomidora malinowego
2 ząbki / czosnku
1 łyżeczka / świeżego imbiru
1 gałązka / rozmarynu
½ sztuki / papryczki chilli
2 sztuki / słodkiej papryki
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
50 ml / białego wina
1 łyżeczka / miodu
100 ml / wody
200 ml / śmietanki 36%
Oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

W pierwszej kolejności robimy sos. Dwie papryki słodkie myjemy i układamy na blaszce do pieczenia. Papryki grillujemy w piekarniku 10 min z każdej strony w temperaturze 220°C

Cebulę białą i czerwoną obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kiszone pomidory obieramy ze skórki. Imbir obieramy i drobno siekamy. Świeżego pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, następnie drobno kroimy.

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzana oliwę wrzucamy cebulę, imbir, liście laurowe (polecam użyć świeżych), ziele angielskie i papryczkę chilli. Gdy cebula się ze szkli, dorzucamy przeciśnięty czosnek. Całość smażymy ok. 1 min, po czym zalewamy białym winem.

Gdy wino odparuje wrzucamy kiszone pomidory w całości. Gotujemy 10 min pod przykryciem.

W międzyczasie wyjmujemy grillowaną paprykę z piekarnika i odbieramy ją ze skórki. Ugrillowaną paprykę kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do reszty sosu w garnku.

Dodajemy 100 ml wody, pokrojonego świeżego pomidora, łyżeczkę miodu i gotujemy pod przykryciem 15 min. Po tym czasie do sosu dodajemy śmietankę 36%. Sos doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze ok. 2 min.

W szerokim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Polędwiczkę wieprzową myjemy i kroimy w dwucentymetrowe plastry. Polędwiczkę smażymy półtorej minuty z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem, gdy jest w garnku.

Po usmażeniu polędwiczki zalewamy sosem i dusimy pod przykryciem około 15 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 5 min.

Tak przygotowane polędwiczki polecam podać z grillowanym kalafiorem.

Tags

  • grilowana papryka
  • grilowany kalafior
  • kiszone pomidory
  • polędwica wieprzowa
  • sos

Nawigacja wpisu

Chłodnik z kiszonych pomidorów
Pasta z makreli

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up