
4 Porcje | Czas przygotowania 60 min
SKŁADNIKI
350 g / polędwiczki wieprzowej
Olej rzepakowy
Sól, pieprz
SOS
20 sztuk / kiszonych pomidorów
1 sztuka / białej cebuli
½ sztuki / czerwonej cebuli
1 sztuka / pomidora malinowego
2 ząbki / czosnku
1 łyżeczka / świeżego imbiru
1 gałązka / rozmarynu
½ sztuki / papryczki chilli
2 sztuki / słodkiej papryki
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
50 ml / białego wina
1 łyżeczka / miodu
100 ml / wody
200 ml / śmietanki 36%
Oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
W pierwszej kolejności robimy sos. Dwie papryki słodkie myjemy i układamy na blaszce do pieczenia. Papryki grillujemy w piekarniku 10 min z każdej strony w temperaturze 220°C

Cebulę białą i czerwoną obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kiszone pomidory obieramy ze skórki. Imbir obieramy i drobno siekamy. Świeżego pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, następnie drobno kroimy.

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzana oliwę wrzucamy cebulę, imbir, liście laurowe (polecam użyć świeżych), ziele angielskie i papryczkę chilli. Gdy cebula się ze szkli, dorzucamy przeciśnięty czosnek. Całość smażymy ok. 1 min, po czym zalewamy białym winem.

Gdy wino odparuje wrzucamy kiszone pomidory w całości. Gotujemy 10 min pod przykryciem.

W międzyczasie wyjmujemy grillowaną paprykę z piekarnika i odbieramy ją ze skórki. Ugrillowaną paprykę kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do reszty sosu w garnku.

Dodajemy 100 ml wody, pokrojonego świeżego pomidora, łyżeczkę miodu i gotujemy pod przykryciem 15 min. Po tym czasie do sosu dodajemy śmietankę 36%. Sos doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze ok. 2 min.

W szerokim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Polędwiczkę wieprzową myjemy i kroimy w dwucentymetrowe plastry. Polędwiczkę smażymy półtorej minuty z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem, gdy jest w garnku.

Po usmażeniu polędwiczki zalewamy sosem i dusimy pod przykryciem około 15 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 5 min.
Tak przygotowane polędwiczki polecam podać z grillowanym kalafiorem.