i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Ryby  /  18/04/2019

Pstrąg smażony z warzywami

5/5 - (1 vote)

2 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI
2 sztuki / pstrąga patroszonego
1 sztuka cytryny
2 ząbki / czosnku
10 mini marchewek
2 sztuki / mini sałaty rzymskiej
1 sztuka / szalotki
2 gałązki / rozmarynu
Masło klarowane
Masło czosnkowe
2 łyżki / oliwy z oliwek
1 łyżka / octu winnego
2 łyżeczki / miodu
Sól morska gruboziarnista, pieprz
cytrynowy, pieprz kolorowy

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Mini marchewki obieramy i myjemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy je od zagotowania 7 min. Po zagotowaniu, odlewamy wodę i przekładamy marchewki na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oliwy z oliwek. Marchewki na patelni doprawiamy dość dużą ilością pieprzu kolorowego. Dodajemy ocet winny i miód. Smażymy z obu stron aż się zrumienią, ok. 4 min z każdej strony.
Sałatę rzymską myjemy i kroimy na pół, wzdłuż. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię dajemy łyżkę oliwy z oliwek i szalotkę. Gdy szalotka się zeszkli dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Po 30 sekundach dodajemy sałatę rzymską. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony.
Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdego pstrąga wewnątrz i na zewnątrz skrapiamy sokiem z połowy cytryny, oprószamy solą morską i pieprzem cytrynowym. Jeden ząbek czosnku kroimy w plasterki i wkładamy do środka pstrąga. Pozostałą część cytryny kroimy w plasterki i również wkładamy w środek. Do każdego pstrąga wkładamy łyżeczkę masła czosnkowego i gałązkę rozmarynu.
Tak przygotowane pstrągi smażymy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym, po 4 min z każdej strony.

Tags

  • marchewka
  • pstrąg
  • ryba
  • ryby
  • sałata rzymska

Nawigacja wpisu

Bananowy omlet z malinami i borówkami

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up