i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Ryby  /  08/03/2020

Pstrąg na parze z warzywami

Rate this post
2 Porcje | Czas przygotowania 25 min

SKŁADNIKI

2 sztuki / pstrąga tęczowego
2 małe brokuły
5 sztuk / młodych marchewek
2 gałązki pomidorków koktajlowych
1 cytryna
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
Sól morska
SOS:
2 łyżki / mąki pszennej
1 łyżka / masła
200 ml / bulionu warzywnego
200 ml / śmietanki 30%
6 łyżeczek / chrzanu ze słoiczka
1 łyżeczka / soku z cytryny
Sól, Pieprz biały

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdego pstrąga wewnątrz oprószamy solą morską i pieprzem cytrynowym, a następnie układamy na blaszce do pieczenia. Dwa ząbki czosnku kroimy w plasterki i wkładamy do środka pstrąga. Papryczkę chilli myjemy i kroimy w plasterki, a następnie wkładamy część do wewnątrz pstrąga, a pozostałą
obsypujemy pstrąga z wierzchu. Cytrynę kroimy w plasterki i również wkładamy w środek i na wierzch. Do każdego pstrąga wkładamy po dwie gałązki koperku.

Marchewki obieramy i myjemy. Pomidorki myjemy, ale zostawiamy na gałązce. Brokuły kroimy na pół, wzdłuż i myjemy. Na blaszkę do pstrąga dokładamy młode marchewki i pomidorki koktajlowe.
Delikatnie oprószamy solą morską. Brokuły przekładamy do osobnego naczynia i również doprawiamy solą.

Ustawiamy piekarnik na pieczenie parowe (99°C) i wstawiamy naszego pstrąga na 12-15 minut w zależności od wielkości pstrąga. Na 5 minut przed końcem pieczenia pstrąga dokładamy do piekarnika wcześniej przygotowane brokuły.

W czasie, gdy pstrąg jest w piekarniku przygotowujemy sos chrzanowy. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Gdy mąka będzie złota, cały czas mieszając dodajemy bulion, tak aby nie było grudek. Na czas dodawania bulionu możemy też zdjąć mąkę z ognia. Po dokładnym wymieszaniu zagotowujemy całość. Następnie dodajemy 6 łyżeczek chrzanu ze słoika i łyżeczkę soku z cytryny. Jeżeli używacie łagodnego chrzanu, cytryny nie trzeba już dodawać. Ilość łyżeczek chrzanu uzależniacie od tego, jak ostry chcecie sos. Gdy chrzan wymieszamy z wywarem dodajemy śmietankę. Podgrzewamy chwilę całość, doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos jest gotowy.

Ugotowane na parze pstrągi i warzywa wyjmujemy z piekarnika. Przekładamy na talerze. Pstrąga podajemy z warzywami i sosem chrzanowym.

Tags

  • brokuł
  • na parze
  • pstrąg
  • ryba
  • sos chrzanowy

Nawigacja wpisu

Gołąbki z czerwonej kapusty i kaczki
Mule po Tajsku

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up