i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Wegetariańskie  /  07/05/2020

Risotto ze szparagami

Rate this post
4 Porcje | Czas przygotowania 40 min

SKŁADNIKI

500 g / świeżych szparagów
1 puszka / groszku extra drobnego
400 g / ryżu arborio
1 l / bulionu warzywnego
150 ml / białego wytrawnego wina
1 por
3 łyżki / oliwy z oliwek
1 łyżka / masła klarowanego
1 łyżka zimnego masła
100 g / tartego parmezanu
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Bulion do risotto proponuję przygotować wcześniej. Ja swoje buliony mrożę i używam, gdy są potrzebne. Przepis na bulion warzywny znajdziesz tutaj.

Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, ale nie wyrzucamy ich. Pozostałą część szparaga kroimy na 3 cm kawałki (z każdego szparaga powinny wyjść 3 kawałki). Pora myjemy, odcinamy zieloną część – do tego przepisu używamy tylko białej części pora. Kroimy go w drobną kostkę.
Twarde części szparagów wrzucamy do bulionu i podgrzewamy – szparagi oddadzą trochę aromatu do bulionu. Bulion trzymamy na małym ogniu, ponieważ gorący bulion dodajemy do risotto.

W rondlu, w którym będziemy przygotowywać risotto rozpuszczamy łyżkę klarowanego masła. Na rozgrzane masło wrzucamy szparagi, ale bez końcówek z główkami.

Te dodajemy po minucie – są delikatniejsze i szybciej się robią. Szparagi solimy i smażymy 3 minuty. Po tym czasie zdejmujemy je do miseczki, a w tym samym rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojonego pora, ciągle mieszając dusimy 2 minuty. Po tym czasie wsypujemy ryż arborio i smażymy 2 minuty, tak aby cały ryż był w oliwie. Po tym czasie dolewamy 150 ml białego wina. Gdy tylko wino odparuje (2 minuty) wlewamy 2 chochle gorącego bulionu i mieszamy ryż.

Bulion dolewamy aż ryż się ugotuje, ok. 17 minut i na tą ilość ryżu potrzebny będzie litr bulionu. Za każdym razem, kolejną porcję bulionu dolewamy, gdy poprzednią porcję ryż „wypije”. Końcówki szparagów z bulionu wyrzucamy.

Gdy ryż się ugotuje dorzucamy usmażone szparagi, groszek (można użyć też groszku mrożonego, wtedy odpowiednio wcześniej dodajemy go do ryżu) oraz 80 g startego parmezanu – pozostały parmezan posłuży do posypania risotto na talerzu. .

Teraz też doprawiamy risotto solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy i przez 2 minuty trzymamy jeszcze na ogniu. Po tym czasie zdejmujemy risotto z ognia i dodajemy łyżkę zimnego masła. Mieszamy

Tak przygotowane risotto przekładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem. Risotto podajemy od razu po przygotowaniu, ciepłe.

Tags

  • risotto
  • szparagi

Nawigacja wpisu

Omlet z boczniakami
Kiszone cytryny

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up