i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Sałatki  /  10/11/2019

Sałatka nicejska

Rate this post
2 Porcje | Czas przygotowania 20 min

SKŁADNIKI
Sałata rzymska
3 jajka
Tuńczyk w puszce
10 sztuk / czarnych oliwek
10 sztuk / pomidorków koktajlowych
1 sztuka / czerwonej cebuli
2 filety anchois
DRESSING
4 łyżki / oliwy z oliwek
1 łyżka / octu winnego
1 łyżka / soku z cytryny
1 łyżeczka / musztardy Dijon
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

W garnku zgotowujemy wodę i wkładamy jajka. Gotujemy ok. 8 min. Po tym czasie wyjmujemy jajka z wrzątku i ostudzamy. Następnie obieramy i kroimy na połówki.
Sałatę rzymską dokładnie myjemy. Na dno talerza, w którym będziemy ja podawać sałatkę nicejską, układamy liście sałaty rzymskiej. Tak, aby całe dno było przykryte. Używamy dużych liści. Te mniejsze, które nam zostały rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do osobnej miski.

Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki. Przekładamy je do miski z porwanymi kawałkami sałaty. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w talarki. Talarki rozdzielamy i dokładamy do pomidorków i sałaty. Czarne oliwki odsączamy z zalewy i kroimy na pół. Dokładamy do miski z pomidorkami. Tuńczyka odsączamy i za pomocą widelca delikatnie rozdrabniamy. Dodajemy do miski z sałatą i pozostałymi warzywami. Anchois kroimy w drobne kawałki i dodajemy do tuńczyka.

W osobnym naczyniu (mały słoiczek) przygotowujemy dressing. Łączymy 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę octu winnego, łyżkę soku z cytryny i łyżeczkę musztardy Dijon. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy dressing do warzyw i tuńczyka – zostawiamy dwie łyżki dressingu. Sałatę z warzywami i tuńczykiem łączymy z dressingiem – delikatnie mieszamy. Następnie sałatkę przekładamy na talerz wyłożony sałatą rzymską. Na sałatce układamy pokrojone jajka, na które dajemy pozostałą część dressingu.
Sałatkę nicejską podajemy ze świeżą bagietką.

Tags

  • jajka
  • sałata rzymska
  • tuńczyk

Nawigacja wpisu

Zupa z czerwonej fasoli z wołowiną
Wołowina w sosie z pieczonej papryki

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up