i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Sałatki  /  10/03/2020

Sałatka z krewetkami i mango

Rate this post
2 Porcje | Czas przygotowania 20 min

SKŁADNIKI

12 sztuk / świeżych krewetek
50 g / roszponki
50 g / rukoli
50 g / świeżego szpinaku
1 sztuka / czerwonej cebuli
½ sztuki / czerwonej słodkiej papryki
1 sztuka / papryczki chilli
1 sztuka / mango
1 sztuka / avocado
8 sztuk / pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
2 sztuki / limonki
3 łyżki / oliwy z oliwek
1 łyżka / mirin
Świeża kolendra
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Krewetki myjemy i obieramy – odrywamy głowy, zdejmujemy pancerzyki i usuwamy jelito. Pancerzyki i głowy proponuję
wykorzystać na przygotowanie wywaru, który możecie wykorzystać do zupy rybnej lub sosu. Przepis na wywar znajdziesz tutaj.
Tak obrane krewetki dokładnie myjemy i osuszamy. Jeżeli używasz mrożonych krewetek – myjemy je.

Zielone składniki sałaty, tj. roszponkę, rukolę i szpinak myjemy i suszymy, a następnie przekładamy do dużej miski, w której będziemy mieszać sałatę.

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Czerwoną paprykę po umyciu kroimy w cienkie paski. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Papryczkę chilli myjemy, kroimy w cienkie plastry, a następnie dzielimy na dwie porcje. Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Mango obieramy i za pomocą obieraczki julienne, kroimy w cienkie paseczki. Możesz też to zrobić za pomocą noża – trochę dłużej to trwa. Avocado obieramy i kroimy w cienkie plastry i od razu skrapiamy sokiem z ½ limonki.

Wszystkie pokrojone warzywa: czerwoną cebulę, pomidorki koktajlowe, czerwoną słodką paprykę, mango oraz avocado przekładamy do miski z rukolą, roszponką i szpinakiem.

Smażymy krewetki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy plastry czosnku oraz jedną porcję papryczki chilli.

Po chwili wrzucamy wcześniej oczyszczone i umyte krewetki. Świeże krewetki smażmy 1,5 minuty z każdej strony. Jeżeli w trakcie smażenia czosnek lub chilli za bardzo się zesmażą, zdejmujemy je. Mrożone krewetki smażymy trochę
dłużej, ok. 2 minut z każdej strony. Usmażone krewetki zdejmujemy z patelni na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

W czasie, gdy smażą się krewetki przygotowujemy dressing do sałatki. Do małej miseczki wyciskamy sok z 1,5 limonki. Dorzucamy drugą porcję pokrojonej papryczki chilli oraz 3 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę mirin. Dokładnie mieszamy i dodajemy do miski z sałatką. Delikatnie łączymy składniki sałatki z dressingiem, a następnie rozkładamy sałatkę na talerze.
Usmażone krewetki wykładamy na gotowe talerze z sałatką. Posypujemy z wierzchu liśćmi świeżej kolendry.

Tags

  • avocado
  • krewetki
  • mango
  • nóż julienne

Nawigacja wpisu

Mule po Tajsku
Warzywne frytki

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up