i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dodatki  /  18/09/2019

Sos z pieczonych pomidorów

Rate this post
1 Porcje | Czas przygotowania 45 min

SKŁADNIKI
6 sztuk / pomidorów malinowych
1 sztuka / marchewki
1 sztuka / cebuli
2 ząbki czosnku
3 łyżki / passaty pomidorowej
2 gałązki tymianku
1 liść laurowy
1 łyżka / balsamico
1 łyżka / soku z cytryny
½ łyżeczki cukru
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Pomidory malinowe myjemy i układamy na blaszce do pieczenia. Każdego lekko nacinamy na krzyż u góry, aby łatwiej zdjąć skórkę po upieczeniu. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na półtalarki. Cebulę i marchewkę układamy na blaszce razem z pomidorami. Piekarnik rozgrzewamy do 220˚C z opcją grill. Warzywa pieczemy 10 min, po czym obracamy pomidory i cebulę na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 min

Gdy warzywa się upieką, cebulę kroimy w piórka a z pomidorów zdejmujemy skórkę i wycinamy zielony środek. Zostawiamy je w całości. Podczas pieczenia warzywa puściły sok, który
zebrał się w blaszce – nie wylewamy go, użyjemy go do sosu.

W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dodajemy dwie gałązki tymianku w całości i liść laurowy. Po chwili, gdy czosnek zacznie pachnieć dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, całe pomidory i zlewamy sok z blaszki z pieczenia razem z marchewką. Dodajemy cukier i sól. Następnie dokładamy trzy łyżki passaty pomidorowej, łyżkę balsamico i łyżkę soku z cytryny. Mieszamy, dodajemy odrobinę pieprzu. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając, 15 min. Podczas gotowania pomidory same się rozpadną na mniejsze kawałki.

Sos z pieczonych pomidorów jest doskonałym dodatkiem do gołąbków.

Tags

  • pieczone pomidory
  • pomidory

Nawigacja wpisu

Orecchiette z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską
Pieczone gołąbki

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up