i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Owoce morza  /  07/05/2021

Spaghetti warzywne z krewetkami i sosem z gorgonzoli

Rate this post

2 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI

1 sztuka / cukinii
1 sztuka / rzodkiew biała
2 sztuki / marchewki
½ cebuli
3 ząbki czosnku
250 g krewetek
200 g sera gorgonzola
200 ml śmietanki 30%
Sól, biały pieprz
Gałka muszkatołowa

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Warzywa myjemy, a marchewkę i cebulę
obieramy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek
przeciskamy przez praskę. Za pomocą temperówki do warzyw z cukinii, marchewki i rzodkwi robimy „spaghetti”.

Do małego rondelka wrzucamy pokrojoną na mniejsze części gorgonzolę. Podgrzewamy, aż zacznie się rozpuszczać, następnie dodajemy 200 ml śmietanki 30%.

Doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy chwilę aby sos zgęstniał. Na koniec lekko doprawiamy białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Krewetki myjemy i obieramy – odrywamy głowy, zdejmujemy pancerzyki i usuwamy jelito. Pancerzyki i głowy proponuję wykorzystać na przygotowanie wywaru, który możecie wykorzystać do zupy rybnej lub sosu. Przepis na wywar znajdziesz tutaj.
Tak obrane krewetki dokładnie myjemy i osuszamy. Jeżeli używasz mrożonych krewetek – myjemy je.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok 1 minucie dodajemy krewetki. Świeże krewetki smażymy 1,5 minuty z każdej strony, mrożone 2 minuty z każdej strony. Po tym czasie zdejmujemy krewetki z patelni.

Do cebuli i czosnku na patelni dorzucamy makaron z marchewki i podlewamy go 50 ml wody. Po ok. 2 minutach dodajemy rzodkiew. Mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodajemy spaghetti z cukinii i ponownie podlewamy 50 ml wody.

Całość smażymy na dużym ogniu, ciągle
mieszając. Gdy warzywa będą już szkliste, a woda odparuje (max. 5 minut) dodajemy sos z
gorgonzoli. Warzywa musza pozostać jędrne.

Dokładnie mieszamy całość, aby warzywa obtoczyły się w sosie. Następnie dodajemy wcześniej usmażone krewetki, mieszamy i podgrzewamy całość jeszcze minutę.

Danie serujemy od razu po przygotowaniu.

Spaghetti warzywne z krewetkami i sosem z gorgonzoli

Tags

  • bez glutenu
  • cukinia
  • gorgonzola
  • krewetki
  • marchewka
  • rzepa

Nawigacja wpisu

Faszerowane warzywa
Mus z wędzonego pstrąga

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up