i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  17/05/2019

Stek wołowy z sosem z zielonego pieprzu i frytki z batata

5/5 - (1 vote)
2 Porcje | Czas przygotowania 40 min

SKŁADNIKI
2 sztuki / steka wołowego
2 sztuki / batata
Olej słonecznikowy
Tymianek
Oliwa z oliwek
Masło czosnkowe
Sól, pieprz
SOS
100 g / zielonego pieprzu w zalewie
1 sztuka / szalotki
50 ml / brandy
1 łyżka / mąki pszennej
100 ml / bulionu wołowego
100 ml / śmietanki 36%
30 g / masła
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Steki myjemy i osuszamy, a następnie odkładamy na min. 30 min, aby ich temperatura zbliżyła się do pokojowej.
Bataty obieramy i myjemy. Następnie kroimy je w łódeczki i przekładamy do miski. Skrapiamy bataty oliwą, dodajemy sól, pieprz i tymianek. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃. Bataty układamy na blaszce i pieczemy ok. 20 min.

W czasie, gdy bataty się pieką przygotowujemy sos. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zielony pieprz odcedzamy z zalewy, którą również zachowujemy. W małym rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i połowę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną szalotkę. Gdy się zeszkli, dorzucamy odcedzone ziarenka zielonego pieprzu. Smażymy razem ok. 2 min. po czym dodajemy
brandy i podpalamy.

Gdy alkohol się wypali dodajemy mąkę. Ciągle mieszając smażymy ok. 30 sekund. Następnie dodajemy bulion i zalewę z pieprzu. Gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć i dodajemy śmietankę oraz masło. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 min. i sos jest gotowy.

Rozgrzewamy patelnię. Jeżeli używasz patelni grillowej, to nie używaj tłuszczu, a jeżeli zwykłej to z odrobiną oleju słonecznikowego. Na mocno rozgrzaną patelnię układamy nasze steki. Smażymy po max. 2 minuty z każdej strony, wtedy będą średnio krwiste. Po usmażeniu steki odkładamy na deskę. Solimy i pieprzymy z obu stron. Po czym wykładamy je na talerz, a na każdy ze steków dajemy łyżkę masła czosnkowego.

Do steków dodajemy sos z zielonego pieprzu i frytki z batata. Do całości proponuję jeszcze lekką sałatę.

Tags

  • batat
  • sos z zielonego pieprzu
  • stek wołowy

Nawigacja wpisu

Penne z słodkim sosem pomidorowym
Mule w sosie pomidorowym

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up