i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  11/11/2019

Stek z sosem z borowików

5/5 - (1 vote)
2 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI
2 sztuki / steka z polędwicy wołowej
3 sztuki / dużych borowików
1 sztuka / szalotki
1 ząbek czosnku
1 gałązka świeżego tymianku
1 łyżka / masła klarowanego
200 ml / śmietanki 30%
50 ml / brandy
1 łyżka / oleju rzepakowego
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Steki wyjmujemy z lodówki, myjemy i osuszamy. Odkładamy je, tak aby zmieniła się ich temperatura. Nie smażymy nigdy steków wyjętych prosto z lodówki, mięso będzie zimne w środku. Steki wyjmujemy z lodówki na minimum 30 do 60 min. przed smażeniem.

Szalotkę i czosnek obieramy. Szalotkę kroimy w drobna kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Borowiki dokładnie oczyszczamy za pomocą szczoteczki. Myjemy pod bieżącą wodą, tak aby pozbyć się piasku. Następnie oczyszczone borowiki, kroimy w duże plastry.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę klarowanego masła. Na rozgrzanym maśle podsmażamy szalotkę i czosnek.

Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy pokrojone w duże plastry prawdziwki i smażymy je 7 min, tak aby były złote.

Po tym czasie dodajemy śmietankę, gałązkę tymianku i 50 ml brandy. Doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy na wolnym ogniu ok. 5 min.

Steki smażymy w zależności od tego, jaki chcemy osiągnąć stopień wysmażenia – 2 min z każdej strony będą medium rare. Steki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z jedną łyżką oleju rzepakowego.

Mięsa nie doprawiamy przed smażeniem. Gdy usmażymy mięso z jednej strony i je obrócimy, obsmażoną część doprawiamy solą i pieprzem.

Drugą stronę doprawiamy po zdjęciu z patelni. Po usmażeniu steki przekładamy na deskę na minimum 5 minut, aby odpoczęły. Dopiero po tym czasie je serwujemy.

Danie podaje z frytkami z batata z tymiankiem (przepis na frytku znajdziesz tutaj) i lekką sałatką z marynowanego kalafiora.

Tags

  • borowik
  • stek wołowy

Nawigacja wpisu

Wołowina w sosie z pieczonej papryki
Sos kabayaki

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up