i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  20/06/2019

Stek wołowy z sosem z czerwonego wina

5/5 - (1 vote)
2 Porcje | Czas przygotowania 40 min

SKŁADNIKI
2 sztuki / steka wołowego
Olej słonecznikowy
Sól, pieprz
SOS
½ łyżki / masła klarowanego
1 sztuka / szalotki
1 ząbek / czosnku
1 garść / suszonych grzybów
100 ml / bulionu wołowego
300 ml / czerwonego wina
1 łyżka / balsamico
1 łyżeczka / syropu klonowego
1 łyżka / miodu
Imbir
1 łyżka / soku z cytryny
Sól, pieprz
SAŁATKA
1 sztuka / cukinii
2 sztuki / marchewki
1 sztuka / dymki
5 sztuk / rzodkiewek
10 sztuk / pomidorków koktajlowych
4 łyżki / oliwy z oliwek
2 łyżeczki / musztardy figowej
1 łyżka / octu jabłkowego
Sok z cytryny
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą.
Steki myjemy i osuszamy, a następnie odkładamy na min. 30 min, aby ich temperatura zbliżyła się do pokojowej.
Marchewkę obieramy i myjemy. Cukinię myjemy i odcinamy końce. Marchewkę i cukinię kroimy na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Dymkę i rzodkiewki kroimy w talarki, a pomidorki na pół. Dressing mieszamy w małym słoiczku. Łączymy oliwę z oliwek, musztardę, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Dressing do sałatki dodajemy przed samym podaniem, uprzednio ją doprawiamy solą i pieprzem

Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło klarowane. Na rozgrzane masło wrzucamy szalotkę, a gdy się zeszkli dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Po ok. 30 sekundach dodajemy suszone grzyby, które uprzednio odsączamy z wody. Smażymy ok. 5 min, po
czym dodajemy bulion wołowy. Gdy bulion się zagotuje, całość gotujemy kolejne 5 min. Następnie wlewamy czerwone wytrawne wino, balsamico, sok z cytryny, syrop klonowy i miód. Sos doprawiamy imbirem mielonym, solą i sporą ilością mielonego pieprzu. Sos redukujemy 10 min.

Rozgrzewamy patelnię. Jeżeli używasz patelni grillowej, to nie używaj tłuszczu, a jeżeli zwykłej to zodrobiną oleju słonecznikowego. Na mocno rozgrzaną patelnię układamy nasze steki. Smażymy max. 2 minuty z każdej strony, wtedy będą średnio krwiste. Po usmażeniu steki odkładamy na deskę. Solimy i pieprzymy z obu stron.

Na patelnię, na której smażyliśmy steki przelewamy zredukowany sos i podgrzewamy na patelni ok. 3 min aby zdjąć smak po smażonych stekach.
Całość składamy na talerze. Steki, sos i sałatka.

Tags

  • sałatka
  • sos z czerwonego wina
  • stek wołowy

Nawigacja wpisu

Grillowane frytki z batata
Tarta z kremem mascarpone

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up