i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Ryby  /  30/05/2019

Stek z tuńczyka z puree gruszkowym

5/5 - (1 vote)

2 Porcje | Czas przygotowania 60 min

SKŁADNIKI

400 g / steka z tuńczyka
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz kolorowy
PUREE
3 sztuki / gruszki
1 sztuka / pietruszki
1 sztuka / szalotki
200 ml / śmietanki 36%
2 łyżki / octu z czerwonego wina
1 łyżeczka miodu
Sól
Gałka muszkatołowa
Pieprz biały
SOS
½ pęczka / koperku
4 łyżki / oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy figowej
Sok z cytryny
Sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Stek myjemy i osuszamy. Nacieramy odrobiną oliwy z oliwek obie strony. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na połówki. Pietruszkę obieramy i kroimy w grube plastry. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W osobnym naczyniu mieszamy ocet z czerwonego wina i miód.

Na blaszkę wyłożoną pergaminem układamy gruszki i pietruszkę. Całość solimy, posypujemy szalotką i polewamy marynatą z octu i miodu. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ i pieczemy ok. 30 min.

W czasie, gdy pieczemy gruszki przygotowujemy sos do tuńczyka. W misce mieszamy oliwę z oliwek, musztardę figową (lub miodową), sok z cytryny i drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą.

Upieczone gruszki, pietruszkę i szalotkę przekładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować. Do pozostałych składników dodajemy śmietankę. Blendujemy. Całość doprawiamy białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Wcześniej doprawiony stek kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy z obu stron po 2-2,5 min.
Całość podajemy z lekką sałatką

Tags

  • gruszka
  • ryba
  • tuńczyk

Nawigacja wpisu

Placuszki z cukinii
Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up