i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Przystawki  /  02/07/2019

Szparagi z sosem camembert

5/5 - (1 vote)
2 Porcje | Czas przygotowania 15 min

SKŁADNIKI
1 pęczek / szparagów
7 plasterków / szynki parmeńskiej crudo
1 sztuka / szalotki
1 ząbek / czosnku
100 ml / śmietanki 30%
120 g / sera camembert
4 sztuki / suszonych pomidorów
½ pęczka / koperku
1 łyżka / soku z cytryny
1 łyżka / masła klarowanego
1 łyżka / oliwy z oliwek
Sól
Biały pieprz
Gałka muszkatołowa

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Szparagi myjemy i przełamujemy, pozbywając się twardej części łodyg. W garnku gotujemy wodę z jedną łyżeczką soli. Gdy woda się zagotuje, wrzucamy szparagi i gotujemy je 3 min. Po tym czasie odlewamy wodę, a szparagi przekładamy do miski z lodem lub zimną wodą.

W czasie, gdy gotują się szparagi przygotowujemy sos. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy w prasce. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Koperek myjemy i drobno siekamy.
W rondlu rozpuszczamy jedną łyżkę masła. Na gorące masło wrzucamy szalotkę, suszone pomidory i czosnek. Smażymy 2 min.

Następnie wlewamy śmietankę i ją podgrzewamy. Do cieplej śmietanki wrzucamy pokrojony na mniejsze kawałki ser camembert. Ciągle mieszając doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Gdy ser się rozpuści sos doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Zdejmujemy z ognia.

Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. W plasterek szynki zawijamy po 3-4 szparagi i układamy na blaszce. Tak przygotowane szparagi skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 ℃, grill na 5 min

Upieczone szparagi przekładamy na półmisek, dodajemy sos i serwujemy

Szparagi z sosoem camembert

Tags

  • camembert sauce
  • suszone pomidory
  • szparagi

Nawigacja wpisu

Ogórki małosolne
Sos camembert z suszonymi pomidorami

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up